interview

Febev kritisch voor ‘light’-vergunning uitsnijderijen: “Regelgeving niet enige obstakel”

interview

Het nieuws dat de Vlaamse regering de regelgeving wil versoepelen voor kleinschalige uitsnijderijen, wordt met een dubbel gevoel ontvangen bij sectorfederatie Febev. Gedelegeerd bestuurder Michael Gore waarschuwt dat de grootschaligheid van de sector er niet zomaar is gekomen. Om de korte keten betere toegang te geven tot slachthuizen en de uitsnijderij, schuift hij twee mogelijke oplossingen naar voor. 

Vandaag Ruben De Keyzer & Griet Lemaire
varkensvleesslachthuis-VLAMBMO

Hoewel Febev zich niet kant tegen de versoepeling an sich, wil Gore vermijden dat ondernemers zich massaal in de sector storten met onrealistische verwachtingen. “We leven niet meer in de jaren vijftig”, zegt hij. “Ik denk dat men een zeer romantisch beeld schept van kleinschalige uitsnijderijen, met het idee dat iedereen zomaar die activiteiten kan opstarten. Men strooit eigenlijk zand in de ogen van producenten. Het is niet zo dat je van vandaag op morgen vleespakketjes kan verkopen.” 

Grootschaligheid heeft een reden 

Gore benadrukt dat de sector niet zomaar heeft gekozen voor grootschaligheid. “De marges zijn heel klein dus je hebt een bepaalde schaal nodig om het rendabel te maken”, zegt hij. “Ervan uitgaan dat elke producent in de korte keten een succesvolle ondernemer wordt, is niet de realiteit. Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar het is hard werken en men gaat snel aan die realiteit voorbij. We willen niet dat iemand gaat overinvesteren zonder de kennis en kunde om te voldoen aan alle regels en eisen die erbij komen kijken.” 

Bij een uitsnijderij op kleine schaal moeten de  vaste kosten en expertisekosten verhaald worden op een veel kleiner aantal dieren, en wordt je werking per definitie veel duurder

Michael Gore - Febev

“Bij een uitsnijderij op kleine schaal moeten de  vaste kosten en expertisekosten verhaald worden op een veel kleiner aantal dieren, en wordt je werking per definitie veel duurder”, zegt Gore. “Er zijn al veel kleinschalige initiatieven gelanceerd die ook zijn moeten groeien om nog mee te kunnen. Of die intussen reeds verdwenen izjn.” 

Regels vereenvoudigen? Niet zo makkelijk als gedacht 

Gore gelooft dat de mogelijkheden tot administratieve vereenvoudiging iets te rooskleurig worden voorgesteld. “We moeten ons onderwerpen aan tal van regelgeving waaronder milieu, dierenwelzijn enzovoort. Men gaat ervan uit dat de politiek en het FAVV een reglementaire versoepeling wel even kunnen regelen, maar er zitten heel veel gewestelijke en federale elementen tussen. Het is zo simpel niet.” 

Korte keten worstelt vooral met bepaalde diersoorten 

Gore wijst er ook op dat het korteketenverhaal lang niet zo’n probleem is in elke sector. “In de rundersector kan er perfect per dier worden geslacht. Dus hier zie ik niet in waarom er een probleem is voor de korte keten”, zegt hij. “In de schapensector daarentegen is er geen capaciteit omdat het slachten van schapen niet rendabel is vandaag. Er vallen systematisch slachthuizen weg. Ook overheden stoten de slachthuizen die ze nog in hun beheer hebben, één voor één af. Waarom zou dat in privéhanden anders zijn?” 

“In de varkenssector heeft er inderdaad consolidatie opgetreden en zijn er minder slachthuizen, maar er zijn daarom niet minder uitsnijderijen”, gaat Gore verder. “Het gaat er dus eerder om te zoeken naar manieren om dat te kunnen kanaliseren, zodat er toch voldoende aantallen geslacht en verwerkt kunnen worden ten behoeve van de korte keten.” 

Krachten bundelen en slachtpremies 

Volgens Gore zou het voor de korte keten een interessante piste zijn om kleinschalige veehouders te laten samenwerken en zo grotere volumes aanbieden.  Door onderlinge samenwerkingsverbanden op te starten en dieren te bundelen, zouden er grotere aantallen geslacht kunnen worden in één lot. "Ook dat vraagt een regelgevend initiatief."

Een andere piste die volgens Gore interessant kan zijn, is een slachtpremie voor vlees in de korte keten. “Als men het maatschappelijk relevant vindt om de korte keten op de kaart te zetten, dan zou de overheid de extra kost voor slachthuizen kunnen compenseren met een premie. Slachtlijnen zijn voorzien op grotere aantallen. De vaste kosten voor een groot lot of een klein lot zijn dezelfde. Denk daarbij aan de keurkosten enzovoort. Als voor die extra kosten een compensatie komt, dan vergroot de kans dat slachthuizen met korteketenboeren samenwerken.” 

Als men het maatschappelijk relevant vindt om de korte keten op de kaart te zetten, dan zou de overheid de extra kost voor slachthuizen kunnen compenseren met een premie

Michael Gore - Febev

Volgens Gore zou een slachtpremie voor de korte keten ook mooi in lijn zijn met de ambities van VLAM en het kabinet Brouns om de korte keten te stimuleren. “Als ze die omschakeling menen, is er een incentive nodig. Want anders zijn het allemaal praatjes.” 

“Betrek de sector in dit verhaal” 

“De minister kijkt nu enkel naar het FAVV. Maar wij zijn de sector van de slachthuizen en de uitsnijderijen. Wij beheren onder meer de sectorgids die zegt hoe een slachthuis of uitsnijderij volgens de voedselveiligheidseisen - in samenwerking met het FAVV - moeten ingevuld worden. En er zitten versoepelingen in de gids voor kleinere operatoren, maar deze zijn op heden beperkt omdat er bij de totstandkoming van de gids door het FAVV beperkingen werden voorzien voor zeer kleine ondernemingen.

Gore wijst tot slot op dat Febev dus niet vergeten mag worden in deze discussie. “Een dialoog dient plaats te vinden met de sector waar het ten slotte over gaat.” 

Wordt 2027 het jaar van de hoeveslager? Erkenning korteketenuitnijderijen op komst
Uitgelicht
Veehouders die de stap willen wagen naar een korteketenmodel, stoten vandaag op vele uitdagingen. Er is een tekort aan slachthuizen gericht op kleine spelers en ook de uitsnij...
gisteren Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek