Landbouwer maakte van hobby beroep met hertenkwekerij: "Uitbreiden? Het moet niet altijd grootschaliger"

Het is alle hens aan dek bij hertenkwekerij Sergeant in het Oost-Vlaamse Nevele. Naar jaarlijkse gewoonte worden Geert Sergeant (59) en Marijke Huys (50) overrompeld tijdens de feestdagen. Weinig gerechten zo traditioneel als een hertenstoofpot in de winter, maar ook buiten de feesten wordt hun vlees goed gesmaakt. "Het is een gezond alternatief op runderbiefstuk", aldus Sergeant.

28 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 december 2023 11:30 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Herten Sergeant

“Een uit de hand gelopen hobby”, zo omschrijft Sergeant zijn hertenkwekerij. De man kent een verleden in de tuinbouw, maar maakte twee decennia geleden de omslag naar de kweek van hertenvlees. “Ik produceerde vooral sla en tomaten, maar ben daarmee gestopt door de slechte prijzen”, zegt hij. “Met hertenvlees hebben we betere marges.”

De omschakeling is voor Sergeant vlot gegaan. “Ik ben begonnen met een aantal dieren, als hobby, en zo is het uit de hand gelopen”, zegt hij. “Het slachten gebeurt in een gespecialiseerd slachthuis. Gewoonlijk gaan we naar Vilvoorde of Diksmuide. Zij villen de dieren, dus enkel het ontbenen moet ik zelf nog doen. Het slagerswerk kreeg ik vrij snel onder de knie.”

Cholesterolarm

Een hertensteak onderscheiden van een biefstuk kan Sergeant met de ogen toe. “Hertenvlees is zoeter van smaak en gezonder. Een deel van onze klanten moet opletten voor hun cholesterol, en verkiest daarom om hert te eten in plaats van rund. Het vlees is zeer rijk aan vitamine B6 en B12 en dus heel goed voor wie een cholesterolarm dieet moet volgen. Sommigen kopen hier zelfs een half of heel karkas, die ze dan invriezen om er heel het jaar door van te smullen.” Ook de verkoop van andere soorten wild loopt vlot bij de Sergeants. “Onze fazant, everzwijn en ander wild krijgen we van jagers. Alleen ons herten- en struisvogelvlees produceren we zelf.”

foto1

Het hoeft echter niet te verwonderen dat de feestdagen het drukst zijn bij Sergeant. Dit kan opgemerkt worden aan de volle toonbank maar eveneens aan zijn hertenweide. “Nu is de weide niet op zijn mooist want er zijn veel dieren verdwenen”, zegt hij. “Op de kweekdieren na, natuurlijk. Of er veel komt kijken bij het houden van onze herten? Het zijn schichtige dieren van nature, maar omdat ze ons kennen en vertrouwen vormt dat niet zo’n probleem. Een voordeel tegenover koeien is dat je ze allemaal samen mag zetten. Per hectare kan je een dertigtal herten houden.”

Gewei te koop

Niet enkel het vlees wordt verkocht. “Ook de geweien verkopen we”, zegt Sergeant. “Sommigen willen ze als decoratiestuk, bijvoorbeeld om op hun dressoir te leggen. Of we verkopen ze voor de honden om op te knabbelen."

Sergeant en Huys zijn tevreden met hoe de zaken lopen. “Of we wakker liggen van de stikstofkwestie? Niet echt. Uitbreidingsplannen hebben we niet. Vandaag hebben we een goede balans tussen werken en leven. Grootschaliger hoeft het niet. Zelfs al betekent dit dat we niet genoeg herten hebben om het hele jaar door de winkel te bevoorraden. Ons hertenvlees verkopen we van september tot Pasen. En in de zomer, dan helpen we onze zoon met zijn kippenbedrijf. Het geeft een mooie balans.”

Herten Sergeant slagerstoog
“Mensen komen van heinde en verre voor ons hertenvlees”
Uitgelicht
Marc Bossuyt is met 350 herten de grootste hertenhouder in Vlaanderen. De professionele hertenhouderij in ons land startte in de jaren 90 van de vorige eeuw en alle profession...
3 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek