Faunawetgeving gewijzigd: Jachtverbod muskusrat en Franse attesten ongeldig
nieuwsHet Verzamelbesluit Faunabeheer, definitief goedgekeurd op de laatste ministerraad van deze legislatuur, wordt met gemengde gevoelens ontvangen door Jachtvereniging Hubertus. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het voor jagers verboden zal zijn om nog de muskusrat te schieten. Jagen in Vlaanderen met een Frans jachtattest wordt tot spijt van HVV ook onmogelijk gemaakt. Demir schrapt de gelijkwaardigheid naar voorbeeld van Wallonië en Nederland, omdat de Franse jachtexamens te laks zouden zijn. Maar de jachtvereniging ziet ook positieve elementen, zoals een wettelijk kader om in de toekomst geluidsdempers en nachtkijkers toe te laten.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigt in een communicatie aan om komaf te maken met ‘oubollige’ en ‘verouderde’ milieuregelgeving. Eén zo’n element is de everzwijnjacht. De Vlaamse regering creëert een wettelijk kader voor het gebruik van nachtkijkers en geluidsdempers, al zal legalisering pas mogelijk zijn na wijziging van de federale wapenwet. “Indien de gevraagde aanpassing van de federale wapenwet er eindelijk komt, is de Vlaamse wetgeving er dus al op voorzien”, zegt de minister. Dit is een wijziging waar zowel de minister als jachtverenigingen al jaren vragende partij voor zijn. Zo getuigden landbouwers uit Ottenburg recent nog VILT over een everzwijnenplaag, die zonder geluidsdempers amper te drukken valt. Zodra een schot wordt gelost, vluchten de overige dieren uit de kudde weg.
Kritiek
Maar er zijn ook elementen waar Jachtvereniging Hubertus zich allerminst in kan vinden. Het grootste struikelblok hier is het Soortenbesluit. Op 9 november 2020 werd de beheerregeling voor de muskusrat bij ministerieel besluit vastgesteld. Daarin staat in artikel 3, 1°: “Het vangen van muskusratten mag enkel worden uitgevoerd door medewerkers van een met een overheid geassocieerde instantie die professionele bestrijding van ratten uitvoert, te begrijpen: de Vlaamse Milieumaatschappij, provinciale en gemeentelijke diensten, polders en wateringen. De vzw RATO wordt als een met een overheid geassocieerde instantie begrepen, gelet op haar associatie met de provincie Oost-Vlaanderen en diverse gemeentes.”
Jagers zijn een opvallende afwezige in deze oplijsting. “Aangezien jagers hier niet bij staan vermeld, mogen jagers bij het inwerkingtreden van dit verzamelbesluit geen muskusratten meer schieten”, meldt Hubertus Vereniging Vlaanderen. Zij vinden deze bepaling “manifest in strijd met de Europese Verordening betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten."
In de bespreking van deze beheerregeling voor muskusratten vroeg Hubertus Vereniging Vlaanderen expliciet om jagers in de lijst van uitvoerders op te nemen. "Het zou ons evenmin verbazen dat binnenkort de Vlaamse overheid een nieuwe beheerregeling treft voor de muntjak, waarbij jagers uitgesloten worden, zodat enkel Vlaamse ambtenaren en hun aangestelden de soort kunnen bestrijden", meldt Hubertus.
‘Hoppen’ naar het makkelijkste jachtexamen in Frankrijk wordt nu onmogelijk gemaakt
HVV heeft ook kritiek op het wegvallen van de gelijkwaardigheid van het Franse jachtexamen, na 1 juli 2024. Alle Vlaamse jagers die een Vlaams jachtverlof hebben aangevraagd op basis van een Frans attest, zullen jaar na jaar een Vlaams jachtverlof moeten aanvragen. Zo niet, vervalt de gelijkwaardigheid van het attest. Hubertus Vereniging Vlaanderen noemt dit “een manifeste ongelijke behandeling van burgers, die beroep hebben gedaan op een mogelijkheid die door de Vlaamse wetgever werd voorzien”.
In de nieuwe bepaling staat dat het Franse attest van het slagen in het praktisch jachtexamen wel nog als gelijkwaardig wordt beschouwd wanneer het werd uitgereikt tussen 1 januari 2003 en voor 1 juli 2024 en voor zover de titularis beschikt over een geldig Vlaams jachtverlof voor het jachtseizoen dat voorafgaat aan het jachtseizoen waarvoor het jachtverlof wordt aangevraagd.
Minister Demir wijst erop dat de gelijkwaardigheid van het Franse examen ook reeds in Wallonië en Nederland werd geschrapt. “De vereisten tot behalen van het Frans jachtexamen zijn bijzonder laag en vergen logischerwijs geen enkele kennis van de Vlaamse regelgeving”, meldt het kabinet. “Kandidaat-jagers die in Vlaanderen niet slagen voor het examen gaan dit vaak in Frankrijk halen. Dat ‘hoppen’ naar het makkelijkste jachtexamen in Frankrijk wordt nu onmogelijk gemaakt”, aldus Demir.

Natuurorganisaties herhalen vraag om patrijs te schrappen als jachtwild
14 september 2023Lof
Andere bepalingen rekenen op lof bij de jachtvereniging. Zo wordt het sinds de brexit ontstane invoerverbod op de rode patrijs, moerassneeuwhoen en Barbarijse patrijs op vraag van HVV opgeheven.
Ook de wetgeving inzake vangkooien, trechtervallen en Larsenkooien werd bijgestuurd. In de oorspronkelijke tekst werden jagers opgelegd om alle kooien dagelijks voor 10 uur ’s morgens te controleren. “Onmogelijk”, vond HVV. In de definitieve tekst werd de deadline van deze verplichte dagelijkse controle versoepeld tot één uur na officiële zonsondergang. Daarenboven mag deze controle ook worden uitgevoerd via elektronisch toezicht.
Ten slotte wordt de rapportageplicht van het afschot van grofwild verkort. In plaats van de gegevens over te maken binnen de dertig dagen na het verstrijken van het kwartaal waarin het afschot geschiedde, wordt dit voortaan verplicht te melden binnen de twee maanden na het afschot van het dier. HVV wijst ook op het engagement van cd&v en N-VA voor meer administratieve vereenvoudiging.
Nieuwe verboden
Wat jachtmiddelen betreft worden strikken en stroppen verboden. Bovendien wordt bepaald dat het niet-selectief gebruik van bepaalde wettelijk toegestane gifstoffen en giftige lokazen verboden is. Zo worden de actieve bestanddelen in Temik en Curater verboden, zowel in bezit als gebruik.
Het hanteren van wapens onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs is verboden. Wat alcohol betreft ligt de limiet op 0,5 promille, net zoals in het verkeer.
Ook het gebruik van gas- en luchtdrukwapens wordt aangescherpt. Bij invasieve soorten met een gemiddeld volwassen gewicht van meer dan twee kilogram, moet men munitie gebruiken met een diameter van minimaal 6,35 millimeter en een minimale schotkracht van 40 Joule op 35 meter van de loopmond. De lijst van deze soorten zal worden bekend gemaakt op de website van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Voor de bestrijding van uitheemse watervogels is in de periode van 15 augustus tot en met 30 september het gebruik van vuurwapens, luchtdrukwapens en gasdrukwapens alleen toegestaan tussen officiële zonsopgang en officiële zonsondergang.
Verder worden drie soorten toegevoegd aan de bijlage 1 van beschermde soorten, met name de goudjakhals, de raaf en de paling. HVV vraagt om de goudjakhals toe te voegen aan artikel 3 van het jachtdecreet, zodat dit dier op termijn bejaagd kan worden.
Tot slot worden de jachtprivileges voor diplomaten en het Koningshuis afgeschaft. Willen zij jagen, dan hoeven zij net als elke burger een jachtexamen af te leggen.

Bron: Eigen berichtgeving