Recordaantal mensen wil jager worden

Nog nooit schreven zoveel mensen zich in voor het theoretisch jachtexamen van ANB. Dat meldt jagersvereniging Hubertus. Voor de eerste van twee beurten van het theoretische jachtexamen, dat doorgaat op 20 april 2024, hebben 703 kandidaten zich ingeschreven in Vlaanderen. De interesse bij onze Waalse zuiderburen ligt zelfs iets hoger, met 1.200 kandidaten in februari. Net geen 70 procent slaagt voor deze examens, maar niet geschoten is altijd mis.

19 april 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
jachtjager

Volgens Hubertus is er een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar. In 2023 namen 556 kandidaten deel aan het theoretisch jachtexamen in Vlaanderen, waarvan 377 personen ook effectief zijn geslaagd (68%). Dit jaar is er dus een toename van 26 procent deelnemers, zonder rekening te houden met een tweede examenbeurt, die op 1 juni 2024 wordt georganiseerd. Deze tweede sessie is er ook gekomen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van aspirant-jagers.

De jachtvereniging juicht deze toegenomen interesse uiteraard toe. “Het is veel ethischer om te jagen dan om plastic verpakt vlees in de supermarkt te kopen”, meldt Hubertus. “Je neemt wat je nodig hebt en eet het op. Jagers laten dieren niet lijden en halen geen vlees van de andere kant van de wereld."

"Jagerstraditie"

Hubertus ziet in deze inschrijvingscijfers “een weerspiegeling van de diepgewortelde traditie van jagen in België.” Voor hen is het ook een signaal van waardering. “Voor de inspanningen die jagers leveren in de natuur”, klinkt het. “Zo zetten jagers zich jaarlijks in bij het aanplanten van hagen of heggen, zaaien ze fauna-akkers in om te zorgen voor de dierlijke eiwitten die fazanten- en patrijzenkuikens nodig hebben en plaatsen ze voedertonnen voor het wild in periodes van voedselschaarste. Het is duidelijk dat jagen meer is dan schieten alleen.”

Inschrijven voor de volgende examenbeurt kan vanaf 22 april 2024 tot uiterlijk 6 mei 2024. Iedereen die minstens zeventien jaar oud is op de datum van het theoretisch examen kan deelnemen. Het examen bestaat uit een schriftelijke proef met 60 meerkeuzevragen over wetgeving, fauna, jachtwapens en munitie. Meer info op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Draagvlak voor jacht in België is groter dan gedacht
Uitgelicht
De kritiek op jagers en jacht in ons land steekt regelmatig de kop op. Hubertus Vereniging Vlaanderen nam een bureau onder de arm om te onderzoeken hoe de gemiddelde Belg hier...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek