Draagvlak voor jacht in België is groter dan gedacht

De kritiek op jagers en jacht in ons land steekt regelmatig de kop op. Hubertus Vereniging Vlaanderen nam een bureau onder de arm om te onderzoeken hoe de gemiddelde Belg hier nu echt over denkt en stootte op opmerkelijk positieve resultaten: 76 procent van de deelnemers gaven aan neutraal of positief te staan tegenover jacht in België.

5 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 19:34
Lees meer over:
jacht jager hond sfeerbeeld

De enquête die onderzoeksbureau YouGov hanteerde, was gebaseerd op drie vragen. Op de vraag ‘Bent u het ermee eens of oneens dat het aanvaardbaar is dat andere mensen in België jagen wanneer ze dat legaal doen in overeenstemming met de jachtwetgeving en -regelgeving?’ antwoorde 77 procent dat ze hier neutraal of positief tegenover staan. Nog een opvallend resultaat: maar liefst 90 procent van de bevraagden zei niets of weinig te weten over jacht en de bijhorende wetgeving. Op de vraag of men het aanvaardbaar vindt dat een jager hoorns of een gewei van het geschoten dier als aandenken houdt, antwoorde 68 procent van de deelnemers neutraal of positief. De voorwaarde dat de jacht bijdraagt aan natuurbehoudsinspanningen was hier wel belangrijk.

Kennis over jacht verbeteren

De Hubertusvereniging is blij met deze cijfers, want ze geven een bemoedigend inzicht in het maatschappelijk draagvlak voor jacht in ons land. De grote meerderheid staat neutraal of positief tegenover jacht, al is er duidelijk nog heel wat werk aan de winkel op vlak van het informeren van de bevolking over wat jacht en bijhorend natuurbeheer precies inhoudt. “We zien hier een kans om de positieve resultaten van deze enquête te gebruiken om aan te tonen dat de vele inspanningen die jagers leveren in het veld daadwerkelijk tot een positief resultaat kunnen leiden, niet alleen ten voordele van de fauna en flora in onze contreien, maar eveneens om de publieke opinie een breder en positiever beeld te geven op de jacht in België”, klinkt het bij de organisatie.

Ook Europeaan is positief

Er werd trouwens niet alleen op Belgisch maar ook op Europees niveau een onderzoek gevoerd. YouGov bevroeg ook meer dan 7.000 Europeanen uit vijf landen (Italië, Denemarken, Polen, Spanje en Duitsland). Die resultaten liggen in lijn met de Belgische: Slechts 23 procent is het niet eens met het houden van een aandenken, een praktijk die vaak ‘trofeejacht’ wordt genoemd, terwijl 77 procent het ermee eens is of neutraal staat tegenover deze praktijk.

“Vogelbescherming Vlaanderen opent jacht op jagers”
Uitgelicht
Vogelbescherming Vlaanderen roept Vlamingen op om hun grond te laten schrappen uit de jachtplannen. De organisatie merkt op dat 75 procent van Vlaanderen als jachtgebied is in...
7 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: HVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek