“Vogelbescherming Vlaanderen opent jacht op jagers”

Vogelbescherming Vlaanderen roept Vlamingen op om hun grond te laten schrappen uit de jachtplannen. De organisatie merkt op dat 75 procent van Vlaanderen als jachtgebied is ingekleurd en stelt dat er in theorie ook gejaagd kan worden in dorpskernen, op sportvelden en bedrijventerreinen. Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) spreekt van een zoveelste aanval op de jagers door de natuurorganisatie. “Er wordt een karikatuur gemaakt van jagers als mensen die geen besef hebben van wat sociaal aanvaardbaar is en wat niet. We mogen in dorpskernen helemaal niet schieten en daarbij moeten we altijd de toestemming van de landeigenaar hebben, ongeacht de jachtplannen.” 

7 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 juni 2023 14:31
Lees meer over:

Eerder deze week bracht VILT nog een reportage van een groepje jagers die drones inzetten om te speuren naar jonge reekalfjes in graslanden om ze te behoeden voor de dood door maaimachines. De jagers hopen met dergelijke initiatieven aan te tonen dat de jacht veel breder is dan dat het clichébeeld volgens hen doet vermoeden. “Jagers schieten niet alleen dieren dood, zij doen eerst en vooral aan wildbeheer”, klinkt het. 

Enkele uren na de publicatie in VILT wordt de organisatie weer met de neus op de feiten gedrukt wanneer Vogelbescherming Vlaanderen haar volgende campagne lanceert tegen de jacht. “Vogelbescherming Vlaanderen blijft proberen om jagers in een slecht daglicht te stellen, net zoals in het verleden. Wij zullen het in hun ogen nooit goed doen. Terwijl we eigenlijk hetzelfde objectief hebben: meer biodiversiteit”, vertelt Cedric De Haes, bij HVV verantwoordelijk voor de administratie van de jachtplannen in Vlaanderen.

Hij reageert op een recent persbericht van vogelorganisatie waarin die Vlamingen oproept zich uit te schrijven uit de jachtplannen. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is 75 procent van Vlaanderen ingekleurd als jachtgebied, vaak buiten medeweten van grondeigenaren, en mag er in theorie ook gejaagd worden in dorpskernen, op sportvelden, openbare domeinen en bedrijventerreinen. “Hoog tijd om daar verandering in te brengen”, klinkt het strijdvaardig.

Volgens De Haes klopt het dat een groot deel van Vlaanderen (850.000 ha van de 1,2 miljoen ha Vlaamse grond) ingekleurd is als jachtgebied, maar dat dit louter een administratieve realiteit is. “Vroeger konden verschillende personen in een domein of op aangrenzende percelen jagen waardoor er geen overzicht bestond en het wild niet goed beheerd kon worden. Daar is zo’n 30 jaar geleden verandering in gekomen door duidelijke jachtgrenzen door heel Vlaanderen te trekken, een administratief perimeterplan om verantwoordelijkheden af te bakenen”. Dat gebied wordt beheerd door 180 Wildbeheereenheden (WBE's) die moeten toezien dat het wildbestand in hun gebied in evenwicht is. Dit wordt ook gecontroleerd door neutrale partijen, zoals het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).”

Toestemming grondeigenaar nodig

De Haes benadrukt dat inkleuring in de jachtplannen geenszins een vrijgeleide is om de jacht te openen. “Ook al is het ingekleurd in het jachtplan, er mag alleen gejaagd worden als er nadrukkelijke toestemming is van de grondeigenaar.” Dat er ook in dorpskernen, sportereinen en bedrijven gejaagd kan worden, zoals Vogelbescherming Vlaanderen beweert, ontkent hij niet. “Vogelbescherming vergeet daarbij nuance te brengen: jacht hoeft niet altijd met het geweer te zijn. Jagers kunnen bijvoorbeeld door sportterreinbeheerders of gemeenten ingeschakeld worden als deze te maken hebben met schade door jachtwildsoorten. Dan denk ik vooral aan schade door konijnen of everzwijnen. Ook mensen die het beu zijn dat een koppel eksters de nesten van zangvogels rooft in de tuin, kunnen aan de jager vragen om de eksters te vangen met een kooi. Zolang het perceel in een jachtplan ligt natuurlijk.”

cedricdehaesHubertus

Ook al is het ingekleurd in het jachtplan, er mag alleen gejaagd worden als er nadrukkelijke toestemming is van de grondeigenaar

Cedric De Haes - HVV

Vogelbescherming Vlaanderen roept niet alleen burgers en openbare besturen op om hun terreinen te laten schrappen als jachtgebied, ze verlangt ook een aanpassing van de wet. “We streven naar een situatie waarbij de eigenaar actief toestemming geeft in plaats van omgekeerd. De inkleuring als jachtgebied mag dus enkel mogelijk zijn met een schriftelijk bewijs”, klinkt het. Volgens De Haes is dit een utopie. “Dan zou de overheid schriftelijke bewijzen voor honderdduizenden percelen moeten controleren. Momenteel zijn er een tiental ambtenaren fulltime met de jachtplannen bezig.”

Beheer door natuur of mens

De initiatieven van de natuurorganisatie zijn onderdeel van de campagne Schiet in Actie. De campagne loopt al enkele jaren. De afgelopen vijf jachtseizoenen werd in totaal in Vlaanderen 6.680 hectare jachtgebied uitgekleurd, waarvan 1.028 in 2021-2022. Met de campagne wilde de organisatie onder andere meer ruimte creëren voor inheemse wilde dieren om zo een grotere kans op herstel van de ecosystemen te hebben.

Met deze visie botst de natuurbeweging faliekant met die van HVV en de jagers. “Vogelbescherming Vlaanderen denkt dat de natuur zelf kan zorgen voor een balans, maar ze gaat daarbij voorbij aan het feit dat er geen vierkante centimeter van Vlaanderen nog ‘natuur' is. Wij hebben als mens het landschap zodanig gevormd dat het onverantwoord zou zijn om nu de teugels los te laten. Als we de natuur volledig haar gang laten gaan, zullen een paar soorten exponentieel groeien ten koste van andere soorten. Om nog maar van de schade aan de landbouw te zwijgen”, besluit De Haes.

Jaagoppervlakte in Vlaanderen gaat licht achteruit en dat komt door de jagers zelf
Uitgelicht
Vlaanderen telt vandaag 935.145 hectare bejaagbaar gebied. Dat is 730 hectare minder dan in 2020. “Die daling is te wijten aan de actualisatie van de jachtplannen door de jage...
23 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek