Wat doe je bij een aanrijding van een ree?
nieuwsNu de dagen korten en de duisternis vroegtijdig valt, stijgen ook de verkeersongevallen met wilde dieren. Wat kan, mag en moet je doen als je een ree aanrijdt? En is het legaal om het dier mee naar huis te nemen om op te eten? VILT stak zijn licht op bij Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).
Valwild
Tussen 2018 en 2023 werden 1990 verkeersongelukken met reeën gemeld in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO), maar de cijfers zijn mogelijk een onderschatting. Vooral in landelijke gebieden of bij wegen die door natuurgebieden lopen, bestaat een verhoogd risico op dergelijke ongelukken.
De kans op een aanrijding met een ree neemt tijdens specifieke perioden van het jaar toe. “Het aantal verkeersongelukken met reeën neemt toe in de overgangsperiode van zomeruur naar winteruur want op dat moment is het vroeg donker. Reeën zijn actief tijdens de duisternis of schemering en kunnen dan plots de weg oversteken. Ook tijdens de bronstperiode dienen bestuurders extra waakzaam te zijn voor overstekende dieren”, vertelt Christophe Rutsaert van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). “Het is belangrijk dat weggebruikers bij signalerende verkeersborden voor overstekend wild aandachtig zijn en de snelheid matigen. Een aanrijding van een ree of een andere wildsoort is niet enkel voor het dier erg tragisch, het kan ook leiden tot materiële schade en zelfs gevaarlijke situaties voor bestuurders.” Maar wat kan en mag je doen als je betrokken geraakt bij een verkeersaccident met een ree?
Wie het al eens heeft meegemaakt kan het vast beamen: wanneer je als bestuurder een wild dier aanrijdt, is dit even schrikken. Valwild verwijst naar wilde dieren, zoals reeën, die door een aanrijding met een voertuig omkomen. Volgens Rutsaert is het aangewezen om na een aanrijding van valwild in elke situatie de lokale politie te contacteren, ongeacht of het dier overleden is of niet. “De lokale politiemensen kunnen de schade vaststellen voor de verzekering. Bij een voertuig zonder omniumverzekering kunnen de kosten na een dergelijk ongeval zelfs oplopen tot duizenden euro’s. De ordediensten zullen er bovendien voor zorgen dat de kadavers worden opgehaald door het vilbeluik zoals Rendac.” Jagers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor verkeersongevallen met wilde dieren.
Is het dier nog in leven na het ongeluk?
Wanneer na het ongeval het dier nog in leven is, kan je als bestuurder een opvangcentra's voor vogels en wilde dieren contacteren. Dergelijke VOC’s zijn gespecialiseerd in het afvangen en transporteren van gekwetste dieren. De jagersvereniging benadrukt om zeker geen gewonde dieren aan te raken. “Als je een gekwetste ree in de berm aantreft, raden we het ten stelligste af om het dier aan te raken. Een gewond dier zal proberen vluchten of zich verdedigen wanneer het benaderd wordt. Zeker bij reebokken is aandacht voor veiligheid belangrijk. De mannetjes hebben een gewei waarmee ze mensen ernstig kunnen verwonden”, klinkt het bij HVV.
Wanneer de gekwetste ree na het ongeval wegvlucht, kan het interessant zijn om de lokale jager op de hoogte te brengen. “Afhankelijk van de impact van het ongeluk kan het dier zware inwendige bloedingen hebben. Als de ree na het ongeval nog wegvlucht, is het een goed idee om een jager uit de buurt te contacteren, die zal indien nodig een zogenaamde nazoekvereniging benaderen. Zij sporen vaak samen met gespecialiseerde nazoekhonden het reespoor op om het gekwetste dier te lokaliseren.”
Hoe kan je valwild melden?
Om het melden van valwild eenvoudiger en efficiënter te maken, heeft de jachtsector de app "Wilder" ontwikkeld. Via deze gratis app kunnen bestuurders in enkele eenvoudige stappen een melding doorgeven. De locatie en details van het ongeval worden gedeeld met de lokale jager die verdere stappen kan ondernemen om het dier te verwijderen. Naast directe actie door jagers wordt de verzamelde data doorgestuurd naar de overheid. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in het aantal en de locaties van valwild in Vlaanderen. Deze informatie is cruciaal om beleidsmaatregelen te ontwikkelen die zowel de verkeersveiligheid als de bescherming van wilde dieren verbeteren.
In principe mag je na een aanrijding de ree mee naar huisnemen, maar de jachtwetgeving stelt wel beperkingen in
Mag je een ree na een aanrijding mee naar huis nemen?
Wanneer je na een aanrijding met een ree vaststelt dat het dier overleden is, is het in de eerste plaats aangeraden om de politie te verwittigen. De lokale politiemensen zullen dan bijgevolg een ophaalfirma voor kadavers contacteren die het dode dier zullen verwijderen. Wie graag al eens een stukje wild eet, zal zich nu mogelijk afvragen of het ook toegestaan is om het dier mee naar huis te nemen om nadien op te eten.
De periode van het jaar waarin de aanrijding plaatsvindt is bepalend of je de dode ree mee naar huis mag nemen. “In principe mag je na een aanrijding de ree mee naar huisnemen, maar de jachtwetgeving stelt wel beperkingen in. Zo mag je het dier niet vervoeren tien dagen na de sluiting van de jacht van de diersoort. Op dit moment is de ree in Vlaanderen niet bejaagbaar, dus nu is het verboden om de ree te vervoeren in de wagen”, klinkt het. De reebok is in Vlaanderen bejaagbaar van mei tot half september, de reegeit van januari tot eind maart.
“Wanneer je een dood dier aantreft in de berm of aan de kant van de weg is het niet aan te raden om dit vlees te consumeren. Er bestaat geen zekerheid over de doodsoorzaak en hoe lang het dier al overleden is. Wanneer de aanrijding recent en in de specifieke jachtperiode valt, is het toegestaan om het dier mee naar huis te nemen en het vlees op te eten”, besluit HVV.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: HVV