header.home link

Jaagoppervlakte in Vlaanderen gaat licht achteruit en dat komt door de jagers zelf

23 januari 2023

Vlaanderen telt vandaag 935.145 hectare bejaagbaar gebied. Dat is 730 hectare minder dan in 2020. “Die daling is te wijten aan de actualisatie van de jachtplannen door de jagers zelf”, vertelt Geert Van den Bosch, algemeen directeur van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).

Lees meer over:

Een jachtplan markeert het gebied waar een jager rechtmatig aan wildbeheer mag doen. Jaarlijks sturen jachtgroepen of wildbeheereenheden (WBE’s) en jagers hun jachtplannen door naar de provincies ter controle. Niet enkel jagers kunnen wijzigingen doorsturen, particulieren kunnen ook bij de provincie terecht voor een aanpassing.

HVV is al enkele jaren bezig met een opschoning van de jachtplannen. Ook in 2022 riep de vereniging de WBE’s op om de jachtplannen verder te actualiseren. Zo werd er vorig jaar door jachtgroepen eigenhandig 5.602,43 hectare uitgekleurd en werd er slechts 2.136,20 hectare ingekleurd. In de provincie West-Vlaanderen werd bijvoorbeeld 596,92 hectare jachtgebied ingekleurd maar werd eveneens 1.346,04 hectare jachtgebied uitgekleurd door de jagers zelf. Dit blijkt uit cijfers die VILT opvroeg bij HVV. Braakliggende gebieden die in de loop van de tijd dicht bebouwde gebieden zijn geworden of een gebied die van bestemming of eigenaar veranderde, zijn vaak de redenen waarom jagers gebieden uitkleuren.

“De grootste uitkleuringen, vooral in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg, komen dus voornamelijk door jagers en WBE’s die zelf proactief hun jachtplannen blijven actualiseren en niet door acties van Vogelbescherming Vlaanderen of anderen”, vertelt Geert Van den Bosch van HVV.

Negatief imago

De directeur van de jachtorganisatie vindt overigens dat de jacht in Vlaanderen vaak op een negatieve manier in de media komt. “Onlangs werd een reportage uitgezonden over de jachtgebieden in het VRT-Journaal, daarin werd zonder schaamte enkel Vogelbescherming aan het woord gelaten, een organisatie die het afschaffen van de jacht in haar statuten heeft opgenomen. Niemand van de jachtsector zelf werd de kans geboden om een tegenreactie te geven. Dat is bijzonder jammer.” Geert en jager Briek Vancompernolle schreven hun bevindingen in open brief die je kan lezen op de website van HVV.

Uitgelicht
Vlaanderen telt in vergelijking met vorig jaar ruim tweehonderd hectare meer jachtgebied, dat blijkt uit een analyse van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). “Vooral de overh...
30 juni 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek