Maldegemse boer verliest deel maïsopbrengst door gulzige damherten

nieuws

De Maldegemse veetelersfamilie Tanghe ziet een deel van haar maïsopbrengst verloren gaan door vraatschade door damherten. De groeiende populatie damherten en reeën in het nabijgelegen natuurgebied Drongengoed werd eerder dit jaar al als probleem voor de land- en tuinbouw aangekaart door boomkeker Bart Van Hulle. De boomkweker is gedwongen om omheiningen rond zijn percelen te plaatsten. “Voor maïs- en graspercelen is deze investering te duur.”

19 augustus 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
maisschade geert tanghe door damherten (2)

Tijdens een rondgang langs zijn percelen constateerde Herman Tanghe, die samen met zijn zoon Geert een rundveebedrijf uitbaat in Maldegem, dat een groot deel van zijn maïspercelen was opgegeten. Naar de reden was het niet lang gissen. “Wij ervaren steeds meer hinder van damherten uit het Drongengoed. De populatie groeit zienderogen en sinds vorig jaar brengen ze ook schade toe aan onze percelen”, vertelt Geert Tanghe.

Tanghe schat dat in totaal twee hectare maïsveld op deze manier verloren is gegaan. Dat is ongeveer een kwart van zijn maïsareaal. “Door het natte voorjaar hebben we al later maïs kunnen zaaien waardoor de opbrengst al langer leek uit te pakken. Daar komt deze schade nog eens bovenop”, vertelt Tanghe die ook in graspercelen schade ondervindt doordat damherten en ook reeën hier in de avonduren komen grazen.

Tanghe en een handvol landbouwers en tuinders zitten met de handen in het haar. Het bejagen van de dieren is maar beperkt toegestaan en ligt niet zo makkelijk in de praktijk. “De dieren houden zich overdag op in de bossen van Natuurpunt waar een jachtverbod heerst. In de avond komen ze uit de bossen naar onze percelen, maar dan mag er ook niet meer gejaagd worden”, vertelt Tanghe die stelt dat de damherten ook de rundveeweides begrazen en ook op deze manier schade berokkenen aan het vleesveebedrijf.

maisschade geert tanghe door damherten (1)

Overleg met ANB

De getroffen boeren en boomkwekers hebben de problemen aangekaart bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en enkele weken geleden vond er een overleg plaats met de overheidsinstantie. “In dit overleg werd meegedeeld dat de schade niet vergoed wordt en dat het aan de boeren zelf is om maatregelen te treffen”, vertelt Tanghe. Volgens hem liggen de kosten voor het plaatsen van een omheining te hoog in verhouding met de maïsopbrengsten.

In het geval van de intensievere boomkwekerij, waar de opbrengst per hectare aanzienlijk hoger ligt, rendeert deze investering meer. Het is dan ook de reden waarom bijvoorbeeld boomkwekerij Van Hulle uit Maldegem momenteel al haar percelen laat omheinen. “Wij kunnen niet wachten op eventuele maatregelen”, vertelt mede-zaakvoerder Bart Van Hulle.

ANB beaamt in een reactie dat de schade door damherten en reewild niet in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit het faunafonds (administratieve schaderegeling). "Dit omdat damherten en reeën bestreden worden binnen de domeinen en omdat alle wettelijke jachtmiddelen worden toegestaan aan de wildbeheereenheid (WBE). Een landbouwer die schade ondervindt, kan bestrijding van ree en damhert aanvragen bij de lokale WBE. Wat damhert betreft, kan er ook actie ondernomen worden om schade te voorkomen en kan er dus preventief gehandeld worden. Het feit dat de damherten zich eenvoudig laten fotograferen, betekent ook dat de dieren eenvoudig te bestrijden zijn."

De overheidsdienst liet eerder dit jaar weten aan VILT de problemen met damherten en reeën te erkennen. In 2021 gaf de organisatie het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de opdracht een wetenschappelijk onderbouwde aanpak uit te werken voor het beheer van reewild en damhert in Drongengoed en het militair domein van Ursel, bij Aalter. Hieruit is onder andere een wildbeheerplan uitgewerkt waarbij in bepaalde periodes van het jaar gejaagd mag worden. Vorig jaar is er gestart met een korte periode van jacht en ook begin 2024 is een korte jachtperiode van twee weken voorzien. "Tegelijkertijd vindt er ook jaarlijks monitoring plaats van het aanwezige wild. Een eerste evaluatiemoment van dit traject is voorzien in 2025", besluit ANB.

Boomkwekers rond Drongengoedbos gaan gebukt onder herten- en reeënplaag
Uitgelicht
Boomkwekers rond het Drongengoed in Oost-Vlaanderen ervaren overlast van reeën. De populatie is de voorbije jaren exponentieel gegroeid. “Enkele jaren gelden waren het er tien...
6 juli 2024 Lees meer

Beeld: Geert Tanghe

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek