Clarinval verhoogt korteketengrens voor vis en wild

Federaal minister van Middenstand en Landbouw David Clarinval (MR) heeft deze week een Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de korteketenhandel voor vis en wild moet versoepelen. Voordien mocht een visser per vangst slechts 100 kilo rechtstreeks verkopen aan lokale consumenten en kleinhandel. Dat wordt nu verhoogd naar 500. Bij jagers worden de verkooplimieten verdubbeld, van één naar twee stuks grootwild, en van tien naar twintig stuks klein wild. Deze verhoogde limieten gelden ook voor de verkoop aan horeca.

17 april 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
everzwijnavpvarkenspestwildzwijn-1280

“Dit besluit betekent een belangrijke stap voorwaarts in de bevordering van de rechtstreekse verkoop van visproducten, vrij wild en vlees van gevogelte en haasachtigen, waarbij de voedselveiligheid en de kwaliteit van de producten worden gewaarborgd”, meldt het kabinet Clarinval. “In de praktijk zullen deze wijzigingen de rechtstreekse verkoop veel gemakkelijker maken, waardoor de horeca rechtstreeks bij de producenten aangekochte producten kan aankopen en gebruiken. Restaurants in Oostende zullen bijvoorbeeld gemakkelijker Oostendse garnalen kunnen serveren dankzij deze nieuwe bepaling.”

“In overeenstemming met de aanbevelingen van het actieplan voor korte ketens breidt het KB ook de mogelijkheid uit om vlees van pluimvee en haasachtigen dat door de producent op zijn boerderij is geslacht, rechtstreeks te leveren aan de lokale detailhandel, wat nieuwe kansen biedt aan lokale producenten en consumenten”, klinkt het nog.

Traceerbaarheid

Volgens Koen Peumans, woordvoerder van Clarinval, was de sector zelf vragende partij om deze limieten te verhogen. “Wat Vlaanderen betreft zijn vooral de limieten voor verkoop in de vistrap van belang”, zegt hij. “De verhoogde limiet op wild is minder relevant voor Vlaanderen, maar wel voor het zuiden van het land. Het aantal stuks wild dat je per jacht mag verkopen, is verdubbeld.”

“De reden voor de limieten? Er is een verschillend procedé voor de 'normale' keten en de korte keten. Dat is om de traceerbaarheid te garanderen. Alles wat nog boven deze limieten wordt geproduceerd, zal naar de groothandel gaan.”

Het KB voorziet ook in een uitbreiding van de plaatsen waar de officiële controles van visserijproducten die uit zee worden aangevoerd, kunnen plaatsvinden, wat meer flexibiliteit biedt aan de marktdeelnemers en de bevoegde autoriteiten.

“Deze maatregelen zijn belangrijk om de lokale economie te stimuleren, duurzame en lokale productie aan te moedigen en het vertrouwen van de consument in de kwaliteit van Belgische voedingsproducten te bevorderen”, aldus minister Clarinval.

🎥 VIDEO: Samenwerking tussen korteketenboeren bevordert verkoop
Uitgelicht
Steeds meer korteketenboeren vragen om meer samenwerking. Het Steunpunt Korte Keten heeft daarom een handboek en een begeleidingstraject uitgewerkt, wat op termijn zowel de bo...
16 april 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek