Hubertusvereniging: "Illegale uitzet streng straffen, maar niet heel de groep”

Klein wild kopen om het dan uit te zetten voor de jacht? In theorie mag het niet, maar een Panoreportage bracht aan het licht dat dit in praktijk toch gebeurt. “Een marginaal fenomeen”, aldus woordvoerder Christophe Rutsaert van Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Al wil ik niet in de discussie treden over hoeveel keer dit gebeurt. Elke vorm van illegale uitzettingen is er één te veel en dit moet stoppen. Het is onethisch en brengt de integriteit van de jacht in gevaar."

14 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 21:40 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
fazantvogelgrieppluimvee-1280

Hoewel het al dertig jaar verboden is, kon het VRT-duidingsmagazine Pano verschillende getuigenissen verzamelen over jagers die dieren kopen om dan weer uit te zetten. Een jager spreekt van een kweker die “heel Vlaanderen” zou bevoorraden van fazanten. Een individu kan ten alle tijde 50 fazanten legaal houden, op voorwaarde dat deze geringd zijn. In de reportage getuigt een eigenaar hoe hij de ringen verwijdert om de dieren nadien los te laten in jachtgebied. Een Limburgse kweker verklaart zo meerdere deals te hebben gesloten met jagers, en biedt de undercover reportagemakers een duizendtal fazanten te koop aan voor de jacht.

Op heterdaad betrapt

Tijdens het filmen worden twee mannen op heterdaad betrapt bij het nachtelijk uitzetten van een twintigtal fazanten. Vermoedelijk deden ook zij dit met de bedoeling om ze nadien te bejagen. De heren in kwestie maakten deel uit van een jachtgroep, die op zijn beurt deel uitmaakt van de wildbeheereenheid waar Christophe Rutsaert voorzitter van is. Rutsaert veroordeelt de feiten streng. “Ik ben diep ontgoocheld en teleurgesteld”, zegt hij. “We hebben de jachtgroep per direct geschorst uit onze WBE, waardoor de jachtgroep in kwestie geen deel meer uitmaakt van onze WBE en daardoor geen rechten noch plichten meer heeft binnen onze WBE, noch kan hij zich beroepen op ons faunabeheerplan. Deze jachtgroep mag dus niet meer jagen in ons jachtgebied.”

Er is binnen onze WBE geen plaats voor dergelijke illegale praktijken en we willen een voorbeeld stellen

Christophe Rutsaert - Jachtvereniging Hubertus

De schorsing van de jachtgroep in kwestie is tijdelijk en preventief. “Indien er een veroordeling volgt, kunnen we overgaan tot een definitieve schorsing”, zegt Rutsaert. "En dat zullen we zeker doen. Er is binnen onze WBE geen plaats voor dergelijke illegale praktijken en we willen een voorbeeld stellen."

Het is niet duidelijk of de uitzetting gebeurde in opdracht van derden. “De jachtrechthouder, de verantwoordelijke van de jachtgroep, was zelf niet aanwezig op het moment van de feiten. Het is voor ons op dit moment niet duidelijk of deze persoon al dan niet op de hoogte was van de illegale praktijken”, klinkt het.

"Merendeel volgt de regels"

Rutsaert benadrukt dat het merendeel van de jagers zich wel aan de regels houdt. “Laten we de feiten benoemen zoals ze zijn: er zijn op vandaag zes jachtgroepen die gezondigd hebben op het uitzetten van fazanten. In Vlaanderen heb je 12.000 jagers. Wat hier gebeurt, is dus effectief een minderheid, maar het wordt wel gretig gedeeld op social media door tegenstanders van de jacht. Toch zien we nu in zes wildbeheereenheden – die telkens bestaan uit minstens vijf, soms vijftien of zelfs veertig groepen – een totaal jachtverbod wordt opgelegd."

"Vele jagers die zich aan de regels houden, worden nu dus mee gestraft. Van mij mogen er straffen zijn. Ze mogen voor mijn part zelfs strenger zijn. Maar deze straffen moeten gericht zijn op het individu, en niet op de grote groep mensen die wél correct jagen en aan natuurbehoudsinspanningen doen.”

Jagers dupe door ‘onrechtvaardig’ jachtverbod: “Groep gestraft door enkeling”
Uitgelicht
Jagersvereniging Hubertus is niet te spreken over recente feiten in het Waasland. Een jager werd er betrapt op het illegaal houden van fazanten waardoor een jachtverbod op kle...
2 oktober 2023 Lees meer

Demir: "Pakkans gestegen"

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) veroordeelt sterk de illegale uitzetting van kleinwild. Het kabinet benadrukt dat de voorbije jaren al acht extra natuurinspecteurs werden aangeworven, met nog zes bijkomende aanwervingen gepland in 2024. “De pakkans voor overtredingen op de natuurregelgeving is dan ook enorm gestegen”, meldt ze. “Enkel dit jaar werd al in zes wildbeheereenheden de jacht op klein wild gesloten na vaststellingen van illegale uitzetting door de Natuurinspectie.”

In totaal zullen er zo 40 natuurinspecteurs op de been zijn. “Zonder handhaving blijft de wet immers dode letter”, meldt het kabinet. “Waar in 2019 nog maar één wildbeheereenheid gesloten werd als gevolg van handhaving, is dat in 2023 al voor meer dan zes wildbeheereenheden het geval. Het aantal vastgestelde overtredingen voor inbreuken op de natuurregelgeving (PV, aanmaning en verslag van vaststelling) steeg met 36 procent van 1.777 (gemiddelde periode 2008 – 2018) naar 2.431 (periode 2019 – 2023).”

Ook de meldingen bij de Natuurinspectie van illegale uitzetting nemen toe. “Dit getuigt van een goede burgerzin bij de Vlaming”, zegt Demir. Controle op het illegaal houden van wild bij mensen thuis is een gedeelde bevoegdheid van de lokale besturen, politie en het FAVV. Het houden van fazanten valt onder de regelgeving voor het houden van pluimvee.

Vogelbescherming: "Verbied jacht op patrijzen, fazanten en wilde eenden"

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt een verbod op het particulier houden van gekweekte patrijzen, fazanten en wilde eenden via een positieflijst voor vogels, en een verbod op voederplaatsen voor jachtwild. “De bijkomende maatregelen in de jachtwetgeving zouden een belangrijke stap voorwaarts zijn”, meldt juridisch medewerker Free Van Rompaey. “Maar de meest efficiënte manier om misbruik tegen te gaan, is natuurlijk een algemeen verbod op de gewone jacht op patrijzen, fazanten en wilde eenden. Alleen zo kunnen we de druk op onze wilde soorten inperken.”

Residuen van antibiotica, of de mogelijke ziektes, wil je niet in de natuur brengen

Vogelbescherming Vlaanderen

De organisatie vermoedt dat het aantal reële inbreuken heel wat hoger ligt dan vastgesteld. Zo blijft de pakkans klein aangezien overtreders op heterdaad moeten betrapt worden. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen vallen de gevolgen van de uitzetting van kweekwild niet te onderschatten. “Vermenging van gekweekte en wilde soorten vormt een groot gevaar voor de biodiversiteit”, meldt de organisatie. “Om bedreigde wilde soorten maximale overlevingskansen te geven, is het belangrijk dat er geen genetische vervuiling ontstaat tussen gekweekte en natuurlijke wilde soorten. Vermenging zorgt immers voor een verzwakking van de wildpopulatie en heeft bijgevolg een negatief effect op de stabiliteit ervan.”

“Voor waterwild bijvoorbeeld zorgt de vermesting (eutrofiëring) van water en vijvers om soorten op te kweken voor een ontwrichting in het ecosysteem. Gekweekte akkervogels zoals fazanten en patrijzen zitten dan weer vaak erg dicht op elkaar in kwekerijen. Om ziektes te voorkomen wordt preventief antibiotica toegediend. En die residuen van antibiotica, of de mogelijke ziektes, wil je niet in de natuur brengen.”

Ook koning en diplomaten jagen niet meer zonder examen
Uitgelicht
Leden van het Koningshuis en diplomaten moeten voortaan deelnemen aan een jachtexamen vooraleer ze mogen gaan jagen. Dat is nu al het geval voor elke andere jager, maar tot vo...
23 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek