Jagers dupe door ‘onrechtvaardig’ jachtverbod: “Groep gestraft door enkeling”

Jagersvereniging Hubertus is niet te spreken over recente feiten in het Waasland. Een jager werd er betrapt op het illegaal houden van fazanten waardoor een jachtverbod op kleinwild in de volledige jachtzone Waasland werd uitgevaardigd. Dit is een reguliere straf voor dit soort van overtreding, maar Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) betreurt dat nu een hele groep gestraft wordt voor de daden van een enkeling. Ook ondernemer Fernand Huts, eigenaar van 2.000 hectare jachtgebied in de getroffen zone, protesteert tegen deze maatregel.

2 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 oktober 2023 17:33 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Dat de overtreder gestraft moet worden, staat voor Hubertus buiten kijf. “De overtreder draagt de individuele verantwoordelijkheid voor zijn daden," meldt de vereniging, "maar op basis van de feiten en artikel 23 van het jachtvoorwaardenbesluit heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een jachtverbod op kleinwild uitgevaardigd op alle jachtgebieden van wildbeheereenheid (WBE) Waasland."

Hubertus noemt deze maatregel disproportioneel en onrechtvaardig. “Het gedrag van een enkeling mag niet leiden tot de collectieve maatregel voor een hele groep”, klinkt het.

Disproportionaliteit

Hubertus licht de 'disproportionaliteit' graag in cijfers toe: "Het totale werkingsgebied van WBE Waasland bestrijkt zo’n 27.320 hectare, onderverdeeld in 88 jachtvelden met minstens 111 unieke jachtrechthouders. Bij één jager van die 111 werden een veertigtal fazanten in een ren aangetroffen. Een overtreding bij minder dan één procent van alle WBE-leden. Dit zou je kunnen vergelijken met een situatie waarin een individu in een bepaalde provincie een bouwovertreding begaat, waarna de overheid zonder enige mogelijkheid tot verweer besluit om alle bouwwerven in die provincie stil te leggen. Il faut le faire!” 

De jagersvereniging benadrukt hierbij dat ze het illegaal houden en uitzetten van wild krachtig veroordeelt. “Het is niet alleen een schending van de regels, maar ondermijnt ook de integriteit van de jacht.”

"Niet komen blèten"

Ook ondernemer Fernand Huts reageert scherp op het jachtverbod. In de Mediahuiskranten noemt hij het verbod “patriarchale, in dit geval, matriarchale, betutteling.” 

Huts geeft echter aan het jachtverbod niet aan te vechten. “Als nederige Antwerpenaar durf ik het gevecht met minister Demir niet aan. Zij staat, op veel gebieden, boven alles”, zegt Huts in Gazet Van Antwerpen. “De minister zet hiermee heel het landelijk Waasland in rep en roer, en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Ze treft niet alleen de jagers maar ook de volledige gemeenschap daarrond: de jachtwachters, mensen met honden en de restaurants.” 

Volgens Huts heeft dit verbod ook gevolgen voor de economie. Zo nodigt hij geregeld binnenlandse en buitenlandse zakenpartners om te gaan jagen, wat nu niet meer kan. “Ik wil de politici dan ook niet meer horen blèten dat het niet goed gaat met onze industrie”, reageert Huts nog in GvA. “Maar ook hieraan heeft minister Demir misschien nog niet gedacht.” 

Bron: Eigen berichtgeving / Gazet Van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek