header.home link

De jachtsector is in België goed voor bijna 400 miljoen euro

De jachtsector vertegenwoordigt een economisch belang van 394 miljoen euro in België, zo blijkt uit een studie van PwC. Een verbod op de praktijk zou de staatsbegroting 33 miljoen euro per jaar kosten.

11 april 2023  – Laatste update 11 april 2023 9:50
Lees meer over:
jacht-hond-jager-1250

De studie analyseert de economische impact op basis van drie pijlers: de directe uitgaven van de Belgische jagers, de uitgaven in verband met de organisatie van jachtdagen en de inkomsten voor de staat.

Volgens PwC zijn er in België minstens 24.162 jagers actief. Zij besteden gemiddeld 16.932 euro per jaar aan hun passie. De organisatiekosten worden geschat op 137 miljoen euro op jaarbasis. Tot slot dragen vergunningen en toelatingen, naast andere officiële verplichtingen, meer dan 24 miljoen bij aan de staatskas.

In totaal komt PwC tot een totaal van 394 miljoen euro per jaar voor de totale economische impact van de jacht.

Zwitsers voorbeeld

Om de gevolgen van een eventueel verbod in te schatten, wordt gekeken naar het voorbeeld van het kanton Genève in Zwitserland. Zo wordt geschat dat er minstens 187 voltijdse ambtenaren zouden moeten worden aangeworven om de taken van de jagers over te nemen, wat 9 miljoen euro zou kosten. Uiteindelijk zou de rekening voor het verbod 33 miljoen euro bedragen voor de overheid.

Hoewel de studie "niet ingaat op het maatschappelijke debat over de jacht, blijkt dat deze praktijk een niet te onderschatten bijdrage levert aan de staat, de gewesten en de vele specifieke actoren die met dit milieu te maken hebben".

Jaagoppervlakte in Vlaanderen gaat licht achteruit en dat komt door de jagers zelf
Uitgelicht
Vlaanderen telt vandaag 935.145 hectare bejaagbaar gebied. Dat is 730 hectare minder dan in 2020. “Die daling is te wijten aan de actualisatie van de jachtplannen door de jage...
23 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek