nieuws

Helft voedingsbedrijven niet in orde met etikettering: “Vooral allergenen aandachtspunt in de korte keten”

nieuws

Uit een grote gecoördineerde controleactie door het Voedselagentschap (FAVV) naar etikettering is gebleken dat veel voedingshandelaars niet in orde waren. Tussen 11 en 17 juni werden in heel België meer dan 1.240 handelaars bezocht. Uit 53 procent van de controles bleek dat één of meer etiketten niet voldeden aan de Europese regels. Het FAVV houdt geen specifieke data bij voor korteketenbedrijven, maar het Steunpunt Korte Keten bevestigt het grote aantal controles. “Veel van de korteketenbedrijven zijn meestal wel in orde”, geeft de organisatie aan. “Allergenen worden misschien wel het meeste vergeten.”

22 oktober 2024 VILT-redactie
thuisverkoop-hoeveverkoop-korteketen-hoevewinkel-provOostVlaanderen-1250

Zo’n 150 inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) hielden tussen 11 en 17 juni een uitgebreide controleactie op de etikettering van voorverpakte levensmiddelen. Etiketten zijn een belangrijke bron van informatie voor de consument en moeten onder andere een houdbaarheidsdatum bevatten, de juiste allergeneninformatie weergeven en in de juiste taal zijn opgesteld. Hoewel het FAVV het hele jaar door controles uitvoert op etiketten, was het de eerste keer dat het agentschap op het hele grondgebied een gecoördineerde actie hield.

Uit 53 procent van de controles bij handelaars bleek dat één of meer etiketten niet voldeden aan de Europese regels en er dus verplichte vermeldingen ontbraken. In ongeveer 20 procent van de gevallen vormden de vastgestelde tekortkomingen ook een effectief risico voor de gezondheid van de consument. Bij een derde van de ongunstige controles was de houdbaarheidsdatum niet correct vermeld, in meer dan 22 procent van de gevallen ontbrak de ingrediëntenlijst en bij 20 procent werden de allergenen niet vermeld. Daarnaast bleek bij bijna 24 procent dat het etiket niet was opgesteld in de taal van het taalgebied waar het product werd verkocht. Andere tekortkomingen die werden vastgesteld waren het ontbreken van de verkoopbenaming of de contactgegevens van de verantwoordelijke exploitant. Deze gegevens moeten verplicht op een etiket staan om consumenten te informeren en hen te helpen in de keuze van een product.

Aantal overtredingen korte keten onbekend

Bij de ongunstige controles werden de bijbehorende maatregelen genomen: bij 36 procent ging het om een waarschuwing en in 17 procent van de gevallen werd een proces-verbaal opgesteld. “De resultaten van deze gerichte actie tonen duidelijk aan dat het nodig is dat bedrijven zich nog meer bewust zijn van het belang van een correct voedingsetiket voor de veiligheid van de consument”, vertelt Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV die nog meegeeft dat het voedselagentschap gratis online cursussen geeft over etikettering.

FAVV zegt geen informatie te hebben over het aantal korteketenbedrijven dat niet in orde was. “We hebben tijdens de controles geen onderscheid gemaakt tussen het type handelaar.” Ook Steunpunt Korte Keten heeft geen cijfers. Wel hoorde de organisatie van heel wat boeren dat ze controle kregen waarbij een aantal om advies vroeg nadat ze opmerkingen gekregen hadden. “Van heel wat hoeveproducenten hoorden we echter ook dat ze volledig in orde waren”, klinkt het.

Aandachtspunten

Ann Detelder, manager van het Steunpunt Korte keten, beaamt dat er behoorlijk wat komt kijken bij etikettering. “Wij geven daarom twee keer per jaar een webinar rond etikettering om alle wetgeving op een rijtje te zetten. Daarnaast kunnen bedrijven etiketten ook op voorhand naar ons toesturen voor controle.” Volgens haar zijn de korteketenbedrijven vaak wel in regel met de wetgeving, maar kunnen ondernemers wel eens wat over het hoofd zien. De meeste foutjes komen volgens haar voor op het gebied van allergenen. “Stel dat je kaas rijpt in bier. Dan moet je ook gluten vermelden op je etiket, omdat bier van graan gemaakt is”, geeft ze een voorbeeld.

Tom Nijs van schapenhoevewinkel Het Nijswolkje in Aarschot ging ook te rade bij Steunpunt Korte Keten om de etikettering op punt te zetten. “Het is niet eenvoudig en natuurlijk moet je hierover advies inwinnen. Maar als het eenmaal op punt staan, kun je niet veel fout doen. Het is niet zo dat de wetgeving wekelijks verandert”, vertelt hij. Behalve de eerder vermelde gegevens, moet op de verpakking ook de houdbaarheidstermijn terugkomen en de bewaartemperatuur.

Eén op drie schoolkeukens krijgt geen gunstig rapport van FAVV
Uitgelicht
Zowat een derde van de Belgische schoolrestaurants kreeg in 2023 geen gunstig rapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Twee schoolkeu...
2 september 2024 Lees meer

Beeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek