Gratis begeleiding voor varkens- en melkveehouders bij omschakeling naar korte keten

nieuws

Vlaamse varkens- of melkveehouders die belangstelling hebben om hun bedrijfsconcept (gedeeltelijk) om te schakelen naar korte keten kunnen aankloppen bij het Steunpunt Korte Keten voor gratis advies. Het Steunpunt helpt boeren op weg naar een haalbaar en rendabel verdienmodel met een kleinere veestapel.

24 juli 2024 Joris Rigo

Toekomstperspectief

De locatie van het landbouwbedrijf is vandaag in grote mate cruciaal voor het toekomstperspectief. Het afzetten van stikstof in speciale beschermingszones (SBZ) hindert de realisatie van de natuurdoelen en dat heeft een rechtstreeks belemmerend effect op de vergunningverlening aan veehouderijen in de buurt van die zones. Om zowel de natuurdoelen te kunnen realiseren als de betrokken bedrijven een toekomst te geven, werd de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in het leven geroepen. De PAS beoogt bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen door de uitstoot van stikstof terug te dringen. Sommige varkens- en melkveehouderijen kunnen mits enkele (technologische) aanpassingen het bedrijf verderzetten. Bij anderen stelt zich mogelijk de vraag om de veestapel af te bouwen om de onderneming verder te exploiteren.

Voor sommige veehouders biedt een transitie naar een korteketenmodel met minder varkens en koeien misschien wel een nieuw perspectief. Volgens het Steunpunt kan de korte keten varkens- en melkveehouders nieuwe kansen bieden om de uitdagingen in de Vlaamse landbouw het hoofd te bieden. Landbouwers die volledig of gedeeltelijk willen omschakelen naar dit bedrijfsconcept kunnen zich aanmelden bij het pilotproject van het Steunpunt Korte Keten en kunnen rekenen op gratis advies voor een rendabel en toekomstgericht bedrijfsmodel. Door rechtstreeks aan consumenten te verkopen kunnen boeren bovendien een hogere marge behalen en meer controle krijgen over de prijs en kwaliteit van hun producten. Maar hoe bekom je een haalbaar en levensvatbaar bedrijfsmodel in de korte keten met minder varkens en koeien?

Realiseerbaar en rendabel

Het verminderen van de veestapel kan waardecreatie noodzakelijk maken, waarbij vermarkten via korte keten een optie is. Het Steunpunt raadt geïnteresseerde boeren evenwel aan niet over één nacht ijs te gaan. Volgens de organisatie vergt de overstap naar een korte ketenactiviteit sterke motivatie, marketingvaardigheden, financieel inzicht en organisatorisch talent. Binnen het project ‘Naar een haalbaar en rendabel bedrijfsmodel met minder varkens of koeien’ ondersteunt het Steunpunt landbouwers met gratis advies voor een op maat gemaakt bedrijfsmodel.

Geïnteresseerde landbouwers kunnen op de website van het Steunpunt met de ‘haalbaarheidsframe’ berekenen hoeveel dieren best worden aangehouden voor een rendabele korte ketenactiviteit als bedrijfstak. Daarnaast vind je enkele video’s en podcasts terug met getuigenissen van varkensboeren en melkveehouders over hun bedrijfsvoering in de korte keten. Het pilotproject loopt nog tot het einde van 2024.

Ga voor meer informatie naar de website van het Steunpunt Korte Keten.

Week van de Korte Keten: Cera lokt duizenden leden naar boer om de hoek
Uitgelicht
De Week van de Korte Keten gaat dit weekend officieel van start. De financiële coöperatie Cera heeft dit jaar 5.000 waardebonnen voor korteketenproducenten aan de man gebracht...
16 mei 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek