nieuws

Eén op drie schoolkeukens krijgt geen gunstig rapport van FAVV

nieuws

Zowat een derde van de Belgische schoolrestaurants kreeg in 2023 geen gunstig rapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Twee schoolkeukens moesten zelfs tijdelijk sluiten omdat de hygiëne er ontoereikend was. In totaal voerde FAVV 1.178 inspecties uit in Belgische schoolrestaurants in 2023.

2 september 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
schoolmaaltijd lunch schoolkeuken_FAVV

Elke schoolkeuken krijgt zo’n inspectie om de twee à vier jaar, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. Bij de inspecties die FAVV in 2023 uitvoerde, bleek dat 66,4 procent volledig in orde was. De meeste schoolkeukens die geen gunstig resultaat kregen, ontvingen hiervoor een waarschuwing (487 in totaal). “Dat wil zeggen dat er punten te verbeteren zijn, maar zonder direct gevaar voor de gezondheid van de scholieren”, aldus het Voedselagentschap. Daarnaast werden er 17 processen-verbaal uitgeschreven en twee schoolkeukens, één in Vlaanderen en één in Wallonië, kregen een tijdelijke sluiting opgelegd.

De meest voorkomende inbreuken op vlak van hygiëne in de schoolkeukens hebben te maken met het handen wassen, zoals onvoldoende wasbakken, geen contactloze kranen of geen hygiënisch was- en droogmiddel. Ook onvoldoende persoonlijke hygiëne of geen propere kledij en ten slotte onvoldoende properheid van de oppervlakten waarop men eten bereidt, waren andere tekortkomingen die werden vastgesteld.

Bij een ongunstig resultaat voor het FAVV steeds een hercontrole uit om na te gaan of de tekortkomingen werden aangepakt. De schoolkeukens die tijdelijk werden gesloten, namen snel de nodige maatregelen zodat ze na een hercontrole binnen de twee weken terug konden openen.

Naast een controlerende taak heeft het Voedselagentschap ook een sensibiliserende taak. In 2023 volgden 1.595 mensen uit grootkeukens van scholen, rusthuizen en ziekenhuizen een online of fysieke opleiding van het FAVV. Deze opleidingen zijn volledig gratis en focussen op verschillende thema’s zoals allergenen, persoonlijke hygiëne, het bewaren en bereiden van maaltijden en afvalbeheer.

9 op 10 voedingsbedrijven krijgen goed rapport van FAVV-inspectie
Uitgelicht
Het federaal voedselagentschap heeft vorig jaar 9.780 bedrijven uit de primaire sector bezocht. Bij meer dan 10.700 controles bleek 91,2 procent een gunstig resultaat te halen...
2 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: FAVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek