Haverdrankproducent Oatly schrapt nieuwe fabrieken

Het gaat niet goed met haverdrankproducent Oatly. Het bedrijf ziet het verlies nog verder oplopen in het derde kwartaal van 2023. De producent stopt dan ook met de bouw van nieuwe productiefaciliteiten.

15 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 november 2023 15:00 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Het nettoverlies loopt verder op voor het Zweedse bedrijf Oatly. In het tweede kwartaal bedroeg dit nog bijna 81,5 miljoen euro en dat is nu opgelopen tot zo’n 105 miljoen euro. De omzet van het bedrijf nam toe met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 175,7 miljoen euro.

Oatly maakte ook bekend te stoppen met de constructie van nieuwe internationale productielocaties. Het bedrijf wil vereenvoudigen met een sterkere focus op de bestaande faciliteiten, en uitgaven aan vaste activa verminderen. Vandaag heeft Oatly zes operationele fabrieken, waaronder één in Nederland. Er waren drie locaties gepland of in aanbouw, deze drie worden nu geschrapt.

De kernmarkt van de haverdrankproducent ligt in Europa. De omzet uit deze regio neemt toe, mede gedreven door prijsverhogingen. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten verkocht Oatly 72 miljoen liter haverdrank. In Noord- en Zuid-Amerika en Azië neemt de omzet af en ook het volume daalde.

Minder vraag naar vlees- en zuivelvervangers

Eerder deze maand kwam ook het nieuws dat de rijzende ster onder plantaardige vleesvervangers 'Beyond Meat' met dezelfde problemen kampte. Het bedrijf zou worstelen met inflatievermoeide klanten die teruggrijpen naar lager geprijsd dierlijk vlees waardoor ook hun omzet een duik nam. Een onderzoek van VLAM uit 2022 toonde aan dat deze beweegreden ook tellen voor de plantaardige drinks in België. "De gestegen voedselprijzen als gevolg van de hoge inflatie milderden het verbruik en deden de Belg kiezen voor goedkopere aankoopkanalen en producten", staat te lezen in het rapport. "De consumptie van plantaardige drinks daalden met negen procent in 2022 tegenover 2019."

Vegan drinks tonen aan hoe plantaardige en dierlijke productie hand in hand gaan
Uitgelicht
Fabrikanten van haver- en sojadrinks, zoals Alpro of Oatley, produceren ook veevoeder. Bij de productie van deze plantaardige drinks komen namelijk miljoenen liters pulp vrij....
5 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek