Unilever verkoopt De Vegetarische Slager aan concurrent Vivera

nieuws

De Britse voedselgigant Unilever verkoopt zijn merk van vleesvervangers De Vegetarische Slager aan concurrent Vivera. Unilever zette De Vegetarische Slager eind december in de etalage, wat kadert in een bredere strategie waarbij het meerdere kleine merken van de hand doet. De multinational wil zo de focus verleggen naar internationale topmerken met veel groeipotentieel.  

21 maart 2025 Ruben De Keyzer

Financiële details van de verkoop werden niet bekendgemaakt. Unilever kocht De Vegetarische Slager in 2018 van oprichter Jaap Korteweg om zijn positie in levensmiddelen voor vegetariërs te versterken. Korteweg richtte het bedrijf in 2007 op met als missie om vleesvervangers tot de standaard te verheffen. Inmiddels zijn de producten volgens Unilever op 55 markten wereldwijd te koop. 

Unilever heeft de afgelopen tijd meerdere merken verkocht omdat het concern zich meer wil richten op zijn belangrijkste merken, zoals Knorr, Hellmann's en Dove. Zo maakte het concern in december bekend Unox en Zwan aan vleesproductenmaker Zwanenberg Food Group te verkopen. Ook Conimex, ingrediënten om oosterse gerechten te bereiden, is verkocht. 

Het Nederlandse Vivera is één van de grootste producenten van vleesvervangers in Europa, en neemt De Vegetarische slager nu op in zijn portefeuille. Vivera is op zijn beurt eigendom van JBS, een Braziliaanse vleesverwerker. 

Populair? 

Unilever kocht De Vegetarische Slager in 2018, op het toppunt van de hype rond vleesvervangers. Vandaag ziet de markt voor dit soort producten er anders uit. Er is meer concurrentie, en volgens een WUR-studie gepubliceerd in augustus scoren vleesvervangers vooral nog bij vegetariërs en fervente flexitariërs. 

Aan de ene kant vonden de onderzoekers dus geen ondersteuning voor het heersende idee dat plantaardige vleesvervangers favoriet zijn onder flexitariërs als laagdrempelig alternatief voor vleesconsumptie, maar aan de andere kant bleken ze juist wel populair bij zij die geen of hooguit één of twee keer per week vlees eten. Dit staat haaks op het idee dat (semi-)vegetariërs weinig trek in plantaardige vleesvervangers zouden hebben. 

Op het menu bij de grote spelers 

Rond dezelfde tijd publiceerde ProVeg Nederland een studie waaruit blijkt dat de verkoop van vleesvervangers aan cateraars tussen 2021 en 2023 meer dan verdubbeld is. Naast de supermarkten verkocht Unilever het voedingsmerk onder meer ook aan Burger King en Domino’s. 

Heeft de Vegetarische Slager geleden onder veranderende trends? Eigenlijk niet, volgens een analyse van Thijs Geijer, sectoreconoom voedsel en landbouw van ING. In De Volkskrant categoriseert hij De Vegetarische Slager als een sterk merk. “Wereldwijd is het één van de bekendere namen”, stelt hij. “Dat heeft ermee te maken dat ze niet alleen sterk zijn in retail, maar ook te koop bij foodserviceketens als Burger King, Domino’s en Starbucks. Dat is een onderscheidend element.” 

Omzet verzesvoudigd 

Ondanks de toenemende concurrentie, het verminderde enthousiasme van consumenten en een inflatie die de vraag drukte, houdt De Vegetarische Slager stand. Unilever doet geen precieze mededelingen over de prestaties van afzonderlijke merken, maar volgens de Volkskrant kan de positieve evolutie van het merk wel uit de hoofdlijnen van de jaarverslagen getrokken worden. Bovendien liet oprichter Korteweg vorig jaar nog weten aan Business Insider dat de omzet sinds de overname was verzesvoudigd. 

Vivera: “Twee winnende bedrijven” 

Vivera is dan ook enthousiast om met het merk aan de slag te gaan. “Vivera en De Vegetarische Slager vormen een sterke combinatie”, schrijft het bedrijf in een persbericht. “Het zijn twee winnende bedrijven in de markt die in veel opzichten complementair zijn. De Vegetarische Slager heeft een uitgebreid productportfolio in diverse schappen in het retailkanaal en is daarnaast groot in het Food Service kanaal en bij Quick Service Restaurants. Vivera heeft een sterke marktpositie in het retailkanaal met een groot aanbod van producten onder het Vivera-merk en diverse Private Labels.” 

Door de krachten met De Vegetarische Slager te bundelen, wil Vivera bijdragen aan het mainstream maken van plantaardige vleesvervangers. “Door het samenvoegen van deze twee bedrijven bundelen we onze krachten tot een prachtig purpose-gedreven bedrijf met veel talentvolle en gemotiveerde mensen”, zegt Vivera-CEO Willem van Weede. “Het versnellen van de eiwittransitie is belangrijker dan ooit en we kijken er naar uit om gezamenlijk nog meer mensen te inspireren om vaker voor de plantaardige optie te kiezen.” 

CEO Rutger Rozendaal van De Vegetarische Slager is eveneens enthousiast. “We kijken er enorm naar uit de handen ineen te slaan met Vivera”, klinkt het. Het samenbrengen van deze twee sterke en toonaangevende merken gaat ons in staat stellen om nog meer waarde te creëren voor onze partners en consumenten. Hiermee versterken we onze unieke positie om de wereldwijde overgang naar gezond en smaakvol plantaardig vlees verder te versnellen.” 

Studie vergelijkt kant-en-klare vleesvervangers met dierlijk vlees
Uitgelicht
Geen tijd om te koken, dus even een kant- en klare lasagne in de microgolf. Iedereen doet het wel eens, meestal met het besef dat dit geen gezonde keuze is. Maar hoe zit het m...
13 juni 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek