Vlaamse hogescholen en universiteiten serveren één maand plantaardig
nieuwsVijftien hogescholen en universiteiten in Vlaanderen en Brussel gaan in de maand maart een eetwedstrijd aan. Ze nemen deel aan de ‘Veggie Challenge’, een campagne van ProVeg België, die oproept om één maand lang meer plantaardig te eten. Op veggiechallenge.be is vanaf 1 maart live te volgen welke instelling het meest veggie eet. Eind maart wordt de winnaar bekendgemaakt.
Eén maand plantaardig
Met uitzondering van de UGent schreven alle Vlaamse hogescholen en universiteiten zich in voor de Veggie Challenge. In de maand maart zetten de deelnemende scholen extra in op plantaardige maaltijden. Op veel campussen wordt het plantaardig menu uitgebreid en organiseren studentenrestaurants speciale acties om hun studenten en medewerkers te inspireren. Bij HoGent kunnen studenten bijvoorbeeld meedoen aan een rad van fortuin met prijzen.
De scholen zien de Veggie Challenge als een kans om hun studenten en medewerkers bewust te maken van de impact van hun eetgedrag. "Onderwijsinstellingen willen niet alleen kennis overdragen, ze willen ook bijdragen aan een gezondere toekomst," zegt Vanessa Debruyne van ProVeg. "Door deel te nemen aan de Veggie Challenge inspireren ze hun personeel en studenten op een laagdrempelige manier om duurzamere keuzes te maken." En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de financiën. Uit onderzoek van Bryant Research blijkt dat grote onderwijsinstellingen tot 600.000 euro per jaar kunnen besparen door volledig over te schakelen op plantaardige catering. Een plantaardige maaltijd is gemiddeld 30 procent goedkoper dan een maaltijd met vlees.
De groeiende aandacht voor plantaardig eten in het hoger onderwijs komt niet uit de lucht vallen. Uit eerder onderzoek van ProVeg blijkt dat de helft van de hogescholen en universiteiten dit academiejaar actief inzet op de promotie van plantaardige maaltijden in hun kantines. Vooral Hogeschool PXL en Universiteit Antwerpen zijn koplopers in deze transitie. Uit recent Ivox-onderzoek blijkt bovendien dat jongeren het meest openstaan voor een meer plantaardig eetpatroon. Zo geeft 35 procent van de jongeren tot 34 jaar aan in de toekomst vaker vegetarisch te willen eten (vs. 25% bij 35-54-jarigen en 16% bij 55-plussers). 22 procent overweegt een veganistisch eetpatroon (vs. 15% bij 35-54-jarigen en 9% bij 55-plussers).
Milieu-impact
Volgens Proveg is plantaardig eten niet alleen gunstig voor je eigen gezondheid, maar ook goed voor het klimaat én de dieren! De Veggie Challenge app zorgt dagelijks voor updates over hoeveel dierenlevens, CO2, water en land je bespaart door meer veggie of plantaardig te eten. Wie switcht van een gemiddeld Belgisch dieet naar plantaardig, bespaart volgens ProVeg in 31 dagen meer dan twee dierenlevens, 520 kilometer met de auto (= 62 KG CO2-EQ), 570 douches, 36.000 liter water en 80 vierkante meter land.
Omdat nieuwe gewoonten nu eenmaal makkelijker blijven plakken als ze samen worden aangepakt en de campagne-impact te verhogen, ligt de focus van de challenge dit jaar op teams die elkaar motiveren. Naast scholen kunnen ook bedrijven, organisaties of vriendengroepen deelnemen. Met de Veggie Challenge Teams app is de voortgang en impact van teamgenoten te volgen en kunnen favoriete recepten en tips gedeeld worden.

Bron: ProVeg