Minder vlees eten is makkelijker in groep, zo stelt Vlaamse studie
nieuwsMensen die zich voornemen om minder vlees te eten, houden die levensstijl langer vol als ze dat samen met vrienden of familie doen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de UHasselt, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift NPJ Climate Action van Nature.
Veggie Challenge
Het onderzoek van de UHasselt, in samenwerking met ProVeg, een ngo die zich inzet voor plantaardige voeding, onderzocht het effect van sociale steun bij het eten van minder vlees. Voor het onderzoek werden 1.213 proefpersonen willekeurig opgedeeld in drie groepen en drie maanden lang gevolgd. De eerste groep bestond uit mensen die individueel deelnamen aan de Veggie Challenge, een coachingprogramma waarbij gebruikers met behulp van een mobiele app zichzelf een doel stellen om 30 dagen lang hun consumptie van vlees en/of andere dierlijke producten te verminderen. De testpersonen uit de tweede groep werden aangespoord om hun sociaal kader zoals vrienden en familie bij de uitdaging te betrekken.
De derde groep diende als controle en vulde alleen de vragenlijsten in die ook de andere deelnemers kregen. Via de app ontvangen deelnemers dagelijks ondersteuning in de vorm van informatie, tips en recepten, en kunnen ze bijhouden hoe ze eten en hoeveel CO2, land, water en dierenlevens ze daarmee besparen. Ook is het mogelijk om met meerdere deelnemers een team aan te maken, om recepten met elkaar te delen en de gezamenlijke milieubesparingen bij te houden.
Meer veggie in een sociaal kader
Na 30 dagen bleek de gemiddelde consumptie van dierlijke producten in zowel de individuele als de sociale groep tot 17 procent lager te liggen dan in de controlegroep. De consumptie van vlees lag zelfs 22 tot 27 procent lager. Tussen de individuele en sociale groep onderling waren op dat moment geen significante verschillen te zien.
Na de tweede maand liep de gemiddelde consumptie van de individuele groep weer bijna terug tot op hetzelfde niveau als de controlegroep, terwijl de vermindering in de sociale groep wel standhield. Ook bij de laatste bevraging, na drie maanden, bleef de consumptie van dierlijke producten in de sociale groep 11 procent lager en die van vlees zelfs 25 procent lager dan bij de controlegroep.
"Onderzoek laat vaak zien dat het moeilijk is om gedrag blijvend te veranderen", zegt onderzoeker Rosaly Severijns. "Uit ons onderzoek blijkt dat een aanmoediging om vrienden en familie te betrekken, zorgt voor de sociale steun die nodig is om langdurend minder dierlijke producten te eten. Zo'n simpele aanmoediging zou ook wijder ingezet kunnen worden om andere milieuvriendelijke of gezonde gewoontes te stimuleren."
ProVeg was niet betrokken bij de uitvoering van het onderzoek en de interpretatie van de data. Het is de eerste keer dat een programma zoals de Veggie Challenge volgens de hoogste wetenschappelijke standaarden wordt getoetst in een peer reviewed artikel. Tot nu toe deden wereldwijd zo’n 650.000 mensen mee aan de Veggie Challenge, die in meerdere talen beschikbaar is.
