Geen actualiteitsdebat over landbouwakkoord in Vlaams Parlement

Groen verwijt Vlaams Belang een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over het landbouwakkoord te blokkeren. Vlaams Belang vindt dat het akkoord te weinig inhoud bevat om er nog eens uitgebreid over te discussiëren in de plenaire vergadering. Groen wilde ook actuele vragen stellen tijdens de plenaire zitting, maar die werden onontvankelijk verklaard.

19 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 februari 2024 18:59
Lees meer over:
Vlaams parlement stikstof stemming december 2023

Donderdag bereikte de regering een overeenkomst met de landbouworganisaties. Er werd onder meer afgesproken dat de Vlaamse overheid tot 1 oktober zelf geen grond in agrarisch gebied meer aankoopt. Er komt ook een werkgroep die zich moet buigen over de problematiek van grondgebruik in Vlaanderen. Wat het mestbeleid betreft, is onder meer afgesproken dat de nulbemesting in VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) uit het milieueffectenrapport (MER) van het nieuwe mestactieplan (MAP7) wordt gehaald. 

Groen vindt het essentieel om in de plenaire vergadering over dat akkoord te vergaderen, zodat alle betrokken ministers kunnen worden ondervraagd. Vlaams Belang steunde de vraag om een actuadebat echter niet, waardoor er enkel individuele vragen kunnen worden gesteld. Die werden dan weer onontvankelijk verklaard door voorzitter Liesbeth Homans omdat er voldoende gelegenheid is in de commissie Omgeving. "Vlaams Belang staat op de barricaden als zogezegde boerenpartij, maar verhindert het debat", hekelt Mieke Schauvliege van Groen.

"Wij zijn van oordeel dat er in het akkoord weinig of niets staat", zegt Stefaan Sintobin van Vlaams Belang. "Er worden wat kleine toegiften gedaan en er wordt veel verwezen naar Europa en naar werkgroepen. De essentie is dat alles wordt verschoven naar de volgende legislatuur." Daarom vindt Vlaams Belang het niet opportuun om nog eens een actuadebat te houden. "Als er morgen opnieuw protesten uitbreken, dan springen wij weer op de kar", aldus Sintobin.

In de Commissie Leefmilieu staan er op dinsdag wel verschillende parlementaire vragen aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op de agenda over de boerenprotesten. Onder meer Mieke Schauvliege (Groen), Tinne Rombouts (cd&v) en Ludwig Vandenhove (Vooruit) willen van de minister horen hoe het zit met het zonevreemd gebruik van landbouwgronden, het aankopen van grond voor natuurbehoud en -ontwikkeling en met het tegen elkaar opzetten van natuur en landbouw.

In de Commissie Landbouw staan geen vragen op de agenda over de boerenprotesten. Er wordt een hoorzitting georganiseerd over de eiwittransitie naar aanleiding van een resolutie van Groen over het bevorderen van de eiwittransitie en de alternatieven voor het houden en slachten van dieren.

Zowel natuur als landbouw reageren scherp op landbouwakkoord
Uitgelicht
Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt omschrijven grote delen van de inhoud van het akkoord als problematisch. "Er zijn maatregelen genomen met de landb...
17 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek