2024 was slechtste jaar sinds 2017 voor Waalse voedingsindustrie
nieuwsDe Waalse voedingsindustrie kende in 2024 een moeilijk jaar. Volgens sectorfederatie Fevia Wallonie daalde de omzet met 2,9 procent en viel de productie terug tot het laagste niveau sinds 2017. Ook de export daalde voor het tweede jaar op rij. Tijdens de Landbouwbeurs van Libramont roept de sector op tot meer samenwerking in de keten, eerlijke handelsrelaties en een coherent overheidsbeleid om een duurzaam voedingssysteem te ondersteunen.
Vooral de drankensector werd zwaar getroffen. Na een daling van 6,3 procent in 2023, viel de productie in 2024 opnieuw met 3,1 procent. Los van de coronajaren is dat het laagste niveau sinds 2010. De omzetdaling is volgens Fevia uitzonderlijk en het gevolg van een afnemende prijsinflatie.
De federatie pleit voor een dubbele strategie: meer inzetten op lokale, duurzame productieketens én blijven investeren in innovatie om ook internationaal competitief te blijven. Wallonië telt al verschillende lokale samenwerkingen, onder meer rond granen, peulvruchten, melk, vlees en groenten. Verschillende van deze initiatieven worden voorgesteld op de beurs in Libramont.
Fevia Wallonie benadrukt ook het belang van innovatie en vraagt om structurele steun vanuit het nieuwe Waalse innovatie-ecosysteem. De federatie wil dat innovatiecluster Wagralim hierin een blijvende rol speelt.

Fevia waarschuwt voor gevolgen zwerfvuiltaks
22 juli 2025Binnenlandse markt onder druk door grensaankopen
De binnenlandse markt blijft intussen cruciaal voor de sector. Ongeveer de helft van de Waalse voedingsverkoop gebeurt in België. Toch waarschuwt Fevia Wallonie voor de impact van grensoverschrijdende aankopen, die in 2024 opliepen tot bijna 750 miljoen euro. De organisatie roept de overheden op om onder meer accijnzen, verpakkingsheffingen en de zwerfvuiltaks te herbekijken om het concurrentievermogen van de sector te versterken.

Oneerlijke handelspraktijken blijven wijdverspreid
Daarnaast vraagt de sector ook aandacht voor eerlijke handelspraktijken. Volgens een recente bevraging worden 9 op de 10 voedingsbedrijven geconfronteerd met ongeoorloofde druk van afnemers, zoals opgelegde financiële bijdragen of boetes. Fevia Wallonie verwelkomt de aanstelling van een aanspreekpunt voor eerlijke handelspraktijken en dringt aan op een versterking van het regelgevend kader, ook op Europees niveau.
Fevia Wallonie vraagt ten slotte ook structurele hervormingen op het vlak van loonkosten, energieprijzen en administratieve lasten, zodat voedingsbedrijven in Wallonië duurzaam kunnen blijven investeren, innoveren en werkgelegenheid garanderen.

Bron: Eigen berichtgeving