header.home link

Fors minder antibiotica verkocht in EU voor dierlijk gebruik

25 november 2021

In 10 jaar tijd is de verkoop van antibiotica voor dieren met 43 procent gedaald in de Europese Unie. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Eerder dit jaar raakte al bekend dat het antibioticagebruik in de Europese veehouderij door deze inspanning lager ligt dan dat van mensen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau keek naar data die 25 lidstaten over een periode van 2011 tot 2020 aanleverden. Globaal genomen was daar een forse daling in het antibioticagebruik vast te stellen. Opvallen was wel dat er het afgelopen jaar weer meer antibiotica werden gebruikt: in 2020 lag de verkoop van antibiotica bedoeld voor de dieren 6 procent hoger dan een jaar eerder. EMA laat weten daar geen goede verklaring voor te hebben. Het wil de data van de komende jaren afwachten om deze verandering beter in perspectief te plaatsen.

Stijgers en dalers

Een andere vaststelling is dat er ook enorme verschillen waar te nemen zijn tussen landen onderling. In 19 van de 25 landen is de verkoop van antibiotica voor dieren meer dan 5 procent gedaald (tot ruim 60 procent in het meest extreme geval), maar bij 4 landen is het meer dan 5 procent gestegen (waarbij één land er bovenuit steekt met een stijging van 80 procent).

België hoort bij de betere leerlingen van de klas met een daling van 42,6 procent. Nederland (-65,6%) en Duitsland (-60,4%) zijn er het best in geslaagd om de verkoop van antibiotica voor dierlijk gebruik terug te dringen. Ook Roemenië (-47%) en Spanje (-40,5%) kunnen mooie resultaten voorleggen. In Bulgarije (+79,2%), Griekenland (+55,2%) en Polen (+48,7%) is een duidelijke stijging van het antibioticagebruik vast te stellen.

Het EMA waarschuwt wel dat niet alle cijfers één-op-één goed te vergelijken zijn, omdat sommige landen bijvoorbeeld door de jaren heen hun systeem om data over antibioticagebruik te verzamelen veranderd hebben. Daarnaast schrijft het EMA verschillen ook toe aan verschil in aanwezigheid van bepaalde bacteriële ziekten tussen landen, en aan verschil tussen veestapels en productiesystemen.

Het gebruik van antibiotica bij dieren die van belang zijn voor de humane gezondheid zijn de afgelopen tien jaar zelfs tot 85 procent gedaald

Europees Geneesmiddelenbureau EMA

Antibioticabeleid werpt vruchten af

Ivo Claassen, hoofd van EMA’s afdeling diergeneesmiddelen, constateert dat het Europees antibioticabeleid zijn vruchten afwerpt. “De daling in verkoop van antibiotica voor dieren in de afgelopen 10 jaar laat zien dat de genomen Europese initiatieven een positief effect hebben, zeker gecombineerd met begeleiding en campagnes in de lidstaten die zorgvuldig gebruik van antibiotica promoten.”

Het gebruik van antibiotica die van belang zijn voor de humane gezondheid is ook fors gedaald. EMA laat weten dat deze ‘essentiële antibiotica’ nog maar 6 procent uitmaakten van alle antibiotica die in 2020 verkocht werd voor de veterinaire gezondheidszorg. Van sommige van deze essentiële antibiotica is het gebruik in de veterinaire gezondheidszorg tot 85 procent gedaald in de afgelopen 10 jaar.

Bron: Eigen berichtgeving

In samenwerking met: Food & Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek