header.home link

Groenteproducent HAK legt productie deze winter zes weken stil

3 oktober 2022

De Nederlandse groentefabrikant HAK legt deze winter zes weken de productie stil wegens de hoge energieprijzen. Het wecken van de groenten en peulvruchten in glazen potten, om deze producten houdbaar te maken, kost volgens het bedrijf veel energie.

Lees meer over:
HAK groenten bokaal

Vigef, de brancheorganisatie voor groente- en fruitverwerkers, trok recent nog aan de alarmbel. De organisatie heeft de overheid opgeroepen om een prijsplafond in te stellen of de hoge energieprijs te compenseren, anders dreigt de productie stil te vallen. “In de ons omringende landen zijn al plannen gemaakt om producten te compenseren en de kosten van energie te dempen. Dit zorgt voor een ongelijk speelveld”, meent Vigef.

Net na deze oproep laat de Nederlandse groenteproducent HAK weten dat het gaat voor een geplande productiestop. "Met de hoge prijzen is het niet haalbaar om de hele winter door te produceren", stelt HAK. Daarom wordt "in de duurste periode van het jaar", vanaf januari, de productie tijdelijk gestopt. “Door die pauze nu al in te plannen kan de pauze zorgvuldig worden voorbereid”, zegt CEO Timo Hoogeboom.

Volgens HAK komt de leveringszekerheid van de producten niet in gevaar, klinkt het. "We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. Overige producten zoals peulvruchten schuiven we nu door in de planning", verklaart Hoogeboom. HAK koopt 80 procent van de groenten die het verwerkt binnen een straal van 125 kilometer rond zijn fabriek in het Noord-Brabantse Giessen.

Het bedrijf gaat wel zijn prijzen verder verhogen, ook omdat het glas voor de potten veel duurder is geworden. "De huidige energiekosten zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We proberen slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen, zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen", aldus Hoogeboom.

Bron: Belga / De Telegraaf / Nieuwe Oogst

Beeld: HAK

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek