Yara legt kunstmestproductie in Henegouwen stil door hoge energieprijzen

De Noorse kunstmestproducent Yara zal de productie in zijn fabriek in het Henegouwse Tertre vanaf half september stilleggen. Dat heeft de Belgische directie donderdag aangekondigd. De fors gestegen gasprijzen maken de productie onrendabel. Eerder had het bedrijf al fabrieken in Italië en Frankrijk tijdelijk stilgelegd. Nu volgen nog productieverminderingen in Nederland en België.

25 augustus 2022  – Laatste update 25 augustus 2022 21:49
Lees meer over:
Yara logo kunstmest

Ammoniak, het basisingrediënt van kunstmest, maken is bijzonder gasintensief. De exploderende gasprijzen spelen bij de productie van ammoniak een extra grote rol omdat gas er ook dient als grondstof, in tegenstelling tot bij andere chemicaliën. 

35 procent van productiecapaciteit

Daarom reduceerde Yara eerder dit jaar al de productie in Europa heel sterk. Het legde de productie in het Italiaanse Ferrare en het Franse Le Havre tijdelijk stil. Daardoor draaide het bedrijf op 45 procent van zijn normale capaciteit in de ammoniakproductie. Door het stilleggen van de productie in Henegouwen, samen met de productie in de Nederlandse vestiging in Sluiskil, gaat het naar 35 procent van zijn productiecapaciteit.

Yara kunstmest site Tertre

FGTB-vakbondsman Lionel Quebella zegt dat de productie van ammoniak in Tertre stopgezet wordt op 15 september. Later volgt ook de productie van meststoffen. Voor het personeel is er voorlopig geen impact: zij kunnen aan de slag blijven met behoud van hun loon. Ze zullen werken aan het onderhoud van de fabriek. Volgens de vakbondsman kunnen er wel gevolgen zijn voor de onderaannemers.

Yara is niet het eerste bedrijf dat onder invloed van de hoge gasprijzen zijn ammoniakproductie in ons land terugschroeft. Eerder deed ook de Duitse chemiereus BASF dat al.

Impact op voedselvoorziening?

Welke impact dit gaat hebben op de bevoorrading en prijzen van kunstmest is nog niet volledig duidelijk. Bij het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarschuwde de CEO van Yara al voor de gevolgen voor de wereldwijde voedselvoorziening. “De vraag is niet of we op weg zijn naar een voedselcrisis, maar wel hoe groot die zal zijn”, aldus Svein Thore Holsether. Hij wees erop dat de helft van de wereldbevolking voedsel krijgt dankzij kunstmest. “Als die niet voorradig is, dan zal de opbrengst van veel gewassen met 50 procent dalen”, liet hij nog optekenen.

Heel wat essentiële grondstoffen voor de productie van kunstmest komen immers uit Rusland en het land is zelf ook één van de belangrijkste producenten van kunstmest. “De oorlog is een catastrofe bovenop een catastrofe”, zo zei de Yara-topman toen. Door de voordien al stijgende gasprijzen had de kunstmestsector het al moeilijk. “Voor onze fabrieken in Europa zijn we grotendeels afhankelijk van Russisch gas”, klonk het begin maart.

Oorlog Oekraine: "Vraag is niet of er een voedselcrisis komt, wel hoe groot die zal zijn"
Uitgelicht
Waar iedereen aanvankelijk focuste op de energiebevoorrading, dringt nu ook stilaan door welke impact de oorlog in Oekraïne kan hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening....
7 maart 2022 Lees meer

Bron: Belga / De Tijd / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek