Hoge energiekosten: Minder bloemen en planten in de tuin?

De hoge energieprijs en dalende koopkracht heeft mogelijk een negatieve impact op onze bloementuin. Bloementelers zeggen minder bloemen op te zetten of starten hun productie later op. Maar mogelijk valt de schade mee voor de Vlaamse bloemisterijen. Minder koopkracht betekent ook dat mensen minder op reis gaan en budget vrijhouden voor hun tuin. “Het kan verschillende kanten uit, maar er heerst zeker onzekerheid”, vertelt Elfie Raes van bloemenvermeerderaar Rudy Raes die een zeer breed pakket aan jongplantgoed aanbiedt vanaf het voorjaar.

5 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2022 21:29
Lees meer over:

Week drie is traditioneel de eerste leverweek van Rudy Raes, een veredelingsbedrijf en producent van jongplantgoed waar met Elfie (37) en Thierry Raes (41) de vierde generatie telers aan het roer staan. Vanaf februari worden de jonge plantjes uitgeleverd naar bloemisterijen in Frankrijk, België en Engeland die het jongplantgoed opkweken en daarna als voorjaarsperkgoed aan tuincentra of andere spelers verkopen.

Dit jaar loopt de verkoop anders dan vorig jaar en worden de eerste plantjes bij Raes pas in week vijf of mogelijk nog een week later uitgeleverd. De belangrijkste reden is de hoge energiekosten. Het jongplantgoed voor de voorjaarsbloeiers wordt in de koude maanden geteeld en hebben een warm klimaat met minstens 20 graden Celsius nodig. “Door de hoge energiekosten beginnen veel van onze klanten later met de teelt om zo minder te hoeven stoken”, vertelt Elfie.

Filip Goossens, azaleateler en voorzitter van de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening (AVBS) suggereert dat de hoge energieprijzen tot minder aanbod leiden. “Als telers doen zoals anders, zouden ze een kost moeten doorrekenen aan de klant die onbetaalbaar is. En we moeten realistisch zijn: dat gaat niet. De koopkracht is niet eindeloos. Niemand is bereid een fortuin te betalen voor planten of bloemen. Het noopt telers tot drastische beslissingen.”

Elfie Raes2

Bestellingen stromen nog binnen

Elfie stelt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. “Op dit moment komen de bestellingen juist binnen, maar je merkt zeker wel  onzekerheid onder de bloementelers.” Niet alleen de hoge energiekosten, maar ook de bestedingskracht van de consumenten is dus een zorgenkind. Door de hoge inflatie neemt de koopkracht af en komt de aanschaf van een bloemetje misschien wel in gevaar. “Dat is één van de mogelijkheden”, nuanceert Raes die het glas halfvol ziet. “Door een dalende koopkracht gaan mensen misschien minder op vakantie en hebben ze misschien meer te besteden om hun huis en tuin op te vrolijken.”

Dat er minder voorjaarsbloemen en plantjes in de schappen zullen liggen is dus geen uitgemaakte zaak. Mogelijk komen de producten dus wel later beschikbaar omdat telers later starten of de verwarming terugschroeven.

“Momenteel hebben wij nog een gunstig tarief. In december gaat de rekening, die normaal rond 20.000 euro per maand schommelt, maal 18. Verwarmen is gewoon geen optie dan. Wij gaan niet van teelt veranderen, maar onze hedera koud opkweken. Dat heeft een grote impact op de productie.”

Van warme naar koude teelten, met de seizoenen mee

Telers Frank en Leen Casteleyn van CastelGreen uit het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle hebben ook rigoureuze maatregelen genomen en stoppen met de teelt van hibiscus. “We stappen over naar koude teelt: geraniums, fuchsia's en nog enkele andere. Dat is geen gemakkelijk beslissing. We moeten hier een andere markt aanboren. Maar we moeten iets doen”, zegt Casteleyn in Het Nieuwsblad.

Goossens was in andere jaren rond deze periode bezig met het stekken van duizenden azalea's. “Maar we slaan een ronde over. De azalea's gedijen het best in een verwarmde bodem. Dat kost ons liters mazout. We compenseren dus door minder te stekken. Dat zal betekenen dat we in het voorjaar een kleinere oogst hebben. Normaal werken wij met seizoensarbeiders of jobstudenten om de pieken in het jaar op te vangen. Dat zullen we nu vermijden. We vlakken de pieken af en hopen zo onze eigen mensen aan boord te houden.”

“Bij het telen zullen meer de seizoenen gevolgd worden”, concludeert Elfie Raes. “Onze Engelse vertegenwoordiger adviseert klanten om zomerbloeiers niet te vroeg op de markt te brengen. De laatste jaren schuiven de teelten steeds verder naar voren, daar komt nu verandering in en dat is misschien helemaal zo slecht niet, omdat sommige planten toch risico lopen om te bevriezen”, besluit ze.

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek