Tot kwart minder Vlaamse bloemen door torenhoge gasprijzen

De Vlaamse sierteelt ziet af door de torenhoge gasprijzen die het verder telen op gewone schaal deze winter onmogelijk maakt. Sommige telers hebben nog tot eind van het jaar een vast contract, maar zien hun gasfactuur daarna met een veelvoud toenemen. Dit leidt tot een productievermindering van 15 tot 25 procent, schatten expert in. “Telers zetten minder planten op, verkleinen het verwarmde areaal of zetten de temperatuur omlaag en waardoor de productie remt.” In vergelijking met de Nederlandse situatie is het Vlaamse verval overigens minder groot.

23 september 2022  – Laatste update 25 september 2022 20:49
Lees meer over:

In Nederland verwacht ‘s werelds grootste bloemenveiling, Royal FloraHolland, een verminderde bloemen- en plantenproductie van 40 procent bij Nederlandse telers. Reden zijn de hoge gasprijzen die verder telen voor veel telers onmogelijk maakt. Ook zou er een contigent Nederlandse telers zijn met zeer gunstige, lange termijn gasprijzen dat zij ervoor kiezen gas te verkopen en hun hoofdactiviteiten stil te leggen.

In Vlaanderen zal het verval vermoedelijk minder hoog uitpakken. “Wij schatten dat er 15 tot 20 procent minder Vlaamse snijbloemen beschikbaar zullen zijn”, stelt  Koen Van Malderen van de Koninklijke Unie van de Floristen van België. “Rozen-, anjer- en tulpentelers zullen de temperatuur in de serre verlagen, waardoor er minder productie is. Vooral in de rozen zal er aanzienlijk minder aanvoer zijn”, verwacht hij.

Alternatieve energiebronnen

Volgens Van Malderen kent Vlaanderen minder sierteeltbedrijven met verwarmde serres, hetgeen volgens hem het verschil met Nederland verklaart. Dit wordt beaamd door Miet Poppe, secretaris van de Vlaamse Sierteelt- en groenfederatie AVBS. “In Vlaanderen heb je relatief meer koude sierteelten, zoals bijvoorbeeld de azalea. Die vragen alleen op het laatst van hun teeltcyclus enkele weken warmte als de planten in bloei getrokken worden.” Poppe schat het productieverval in Vlaanderen deze winter op 20-30 procent.

Poppe vult aan dat Vlaamse siertelers in tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s soms ook nog met alternatieve energiebronnen werken, zoals stookolie en steenkolen. “Ook de prijzen voor deze brandstoffen zijn gestegen, maar minder hard dan die voor gas, waardoor deze telers vaker zullen verder telen”, legt zij uit.

Minder werk voor floristen

Ondanks de verminderde aanvoer van bloemen zullen we deze winter niet zonder bloemenboeketjes zitten, stelt Van Malderen ons gerust. “Er zullen wel meer seizoenproducten in de boeketten verwerkt worden. Denk in de komende maanden bijvoorbeeld aan chrysanten, bolproducten zoals tulpen en begonia’s en brassicasoorten. De voorzitter van de Belgische floristenvereniging geeft aan dat floristen de moeilijke economische tijden aan den lijve ondervinden. “Door de inflatie, hoge energieprijzen is er minder vraag naar boeketten.” Uitzondering zijn de huwelijksboeketten en rouwkransen. “Daar bezuinigen mensen ook in moeilijke economische tijden niet op.”

Verwarmde siertelers zien businessmodel in duigen vallen
Uitgelicht
Met 450 bezoekers en 92 standhouders mag de organisatie van de sierteeltbeurs Florall in Waregem niet klagen. De grote bezoekersaantallen staan in contrast met de vooruitzicht...
24 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek