header.home link

Fevia: "Zadel voedingssector nu vooral niet op met extra taksen"

31 januari 2023

Terwijl de energieprijzen in januari zijn afgenomen, stijgen de voedselprijzen wel verder door. Dat is volgens Fevia het gevolg van het vertraagd doorrekenen van de explosief gestegen kosten en de impact van 10,96 procent loonindexering. “We vragen beleidsmakers om onze voedingsbedrijven nu vooral niet op te zadelen met extra taksen en andere kosten”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.

Lees meer over:
supermarkt-terugroepactie-kaas-1280

Het Belgische statistiekbureau Statbel maakte deze week bekend dat de inflatie op voeding in januari steeg naar 15,5 procent. “De kosten om voeding te maken zijn de voorbije twee jaar spectaculair gestegen”, klinkt het bij sectorfederatie Fevia. “Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en transport aanzienlijk duurder geworden en de lonen zijn enorm gestegen.”

Voor Belgische voedingsbedrijven was het lange tijd moeilijk om die gestegen kosten door te rekenen aan vooral supermarkten. In vele gevallen gebeurde die doorrekening te weinig en te laat. “Dat was ook te merken”, zegt Buysse, “de winkelprijzen voor voeding en dranken stegen lang minder snel dan de algemene inflatie. Dat zetten de marges van alle schakels in de voedingsketen zwaar onder druk.”

De historisch hoge loonindexering van 10,96 procent deze maand komt daar bovenop. Bovendien moet een kwart van de voedingsbedrijven deze maand overstappen van een vast naar een duurder variabel energiecontract. “Die opeenstapeling van gestegen kosten werd onhoudbaar, wat verklaart waarom de winkelprijzen van voeding en dranken de voorbije maanden met vertraging stegen. Het gaat dus om een inhaaloperatie”, benadrukt Buysse.

De inflatie die we vandaag meemaken, is helaas het onvermijdelijke gevolg van de gestegen kosten die de marges van onze voedingsbedrijven deden verdampen

Bart Buysse - CEO Fevia

Wanneer de winkelprijzen mogelijk opnieuw gaan dalen, is voor Fevia onduidelijk. “Officiële internationale prognoses van onder andere het FAO wijzen erop dat de prijzen van grondstoffen en energie wellicht nog voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven. Bovendien duurt het vaak nog een tijd voor lagere prijzen van leveranciers ook effectief doorwerken in de contracten met onze bedrijven”, luidt het.

De sectorfederatie roept beleidsmakers op om uiterst voorzichtig te zijn met extra kosten voor de voedingsbedrijven. “Het is nu echt niet het moment om onze bedrijven op te zadelen met nog extra kosten, zoals taksen op verpakkingen of op bepaalde voedingsproducten of door de gevolgen van de aangekondigde fiscale hervorming”, stelt Buysse.

De CEO van Fevia wijst erop dat de sector niet alleen lekkere en duurzaam geproduceerde voeding en dranken wil aanbieden aan de consument. “We willen die ook betaalbaar houden. De inflatie die we vandaag meemaken, is helaas het onvermijdelijke gevolg van de gestegen kosten die de marges van onze voedingsbedrijven deden verdampen”, besluit hij.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek