header.home link

Europees voedselagentschap raadt af om kalveren af te zonderen

29 maart 2023

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) raadt in een wetenschappelijk advies aan om kalveren niet af te zonderen in individuele hokken en ze na de geboorte minstens één dag bij de moeder te laten.

Lees meer over:

De Europese Unie herziet in het tweede kwartaal van 2023 haar wetgeving rond dierenwelzijn. Daarom vroeg ze EFSA om een advies rond het welzijn van kalveren en om een evaluatie van de risico's waaraan de dieren zijn blootgesteld in de landbouwbedrijven.

De wetenschappers schrijven in hun advies dat de dieren die een beperkt contact hebben met hun moeder, van wie ze vaak meteen na de geboorte gescheiden worden, "vaak last hebben van stress, isolatie en een onvermogen om te zogen".

Om het welzijn van de koe en het kalf te beschermen, moeten de jonge dieren minstens één dag bij de moeder blijven, en liever nog langer, klinkt het in het advies. Ook raden de wetenschappers af om de kalveren apart op te sluiten in hokken, maar ze in groepen van twee tot zeven op te delen. Vandaag worden de dieren vaak voor minstens acht weken apart in een hok gezet.

De kalveren hebben volgens het advies ook "een ruimte nodig waarin ze kunnen rusten en spelen" en voldoende ligstro, aldus EFSA, die een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter per kalf aanbeveelt. Ook moeten de dieren twee weken na hun geboorte geleidelijk aan meer vezels binnenkrijgen via voeding zoals hooi.

Dierenrechtenorganisatie CWIF noemt de aanbevelingen van EFSA "een sterk signaal" aan de Europese Commissie en de lidstaten.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit heeft eerder al adviezen gepubliceerd over het welzijn van varkens, kippen en legkippen (onder meer rond het uitfaseren van kooisystemen) en over de transportomstandigheden van vee. "Onze wetenschappers werken eveneens adviezen af over het welzijn van melkkoeien, eenden, ganzen en kwartels", aldus EFSA nog.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek