header.home link

Fel protest, maar regering kiest voor legerkazerne in Schendelbeke

22 juli 2022

Het kernkabinet heeft woensdag beslist dat de nieuw te bouwen legerkazerne voor Oost-Vlaanderen in Geraardsbergen komt, meer bepaald aan de Godsbergkouter in Schendelbeke. De buurt wil niet dat de open ruimte wordt opgeofferd. Ook Boerenbond reageert afwijzend.

geraardsbergen

Volgens Geraardsbergs burgemeester Guido De Padt (Open VLD) kan de kazerne een boost geven aan de stad en de streek. “Het gaat om 1.500 militairen en personeel waarvan er meer dan duizend nieuwe banen zijn. Dit was een kans die we niet mochten laten schieten”, zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Ook Aalter was nog in de running als gaststad voor het zogenaamde Kwartier van de Toekomst Noord in Oost-Vlaanderen, maar het kernkabinet heeft dus voor Geraardsbergen gekozen. “Daar zijn veel meer mogelijkheden om samen te werken tussen defensie en de lokale bedrijven”, aldus Cédric Maes, woordvoerder van defensieminister Ludivine Dedonder (PS). De kazerne zal 120 miljoen euro kosten.

Het hevige verzet van de buurt heeft dus niets uitgehaald. Zij hadden hun verzet gebundeld in het actiecomité Red de Godsbergkouter. Er waren drieduizend protesthandtekeningen, zwarte vlaggen in het dorp, een actiecomité en ontevreden inwoners. De landbouwers die dagelijks aan de slag zijn op hun velden aan de Godsbergkouter in Schendelbeke zijn tegen de komst van een legerkazerne op hun vruchtbare akkergronden. Zij voerden al actie op het terrein zelf en trokken in april met hun tractoren in colonne naar het marktplein van Geraardsbergen.

Uitgelicht
De landbouwers die dagelijks aan de slag zijn op hun velden aan de Godsbergkouter in Schendelbeke zijn boos. Ze verzetten zich hevig tegen de mogelijke komst van een legerkaze...
12 april 2022 Lees meer

Ook de Boerenbond kant zich tegen de komst van de kazerne op de Godsbergkouter. De organisatie begrijpt niet dat men bestaande militaire infrastructuur onbenut laat en in plaats daarvan open landbouwgebied aansnijdt. “Eigen voedselproductie is vandaag minstens even belangrijk als defensie”, meent Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond. “De kazerne komt op 42 hectare uitstekende landbouwgrond die niet-erosiegevoelig is en bovendien ligt in 'herbevestigd agrarisch gebied'. Daar zouden boeren net zeker moeten zijn dat hun grond behouden blijft. Het is teleurstellend dat Geraardsbergen, dat zich profileert als landbouwstad, zoveel landbouwgebied wil innemen voor dit project. Bovendien komen er nog oefenterreinen op een oppervlakte van 27 hectare, eveneens in agrarische zone.”

Alternatieven

Volgens de Boerenbond zijn er in Oost-Vlaanderen “verschillende militaire locaties die niet meer of slechts deels gebruikt worden. Die had men kunnen omvormen naar een 'kwartier van de toekomst' in plaats van de Godsbergkouter in te palmen.” In Semmerzake, een deelgemeente van Gavere, werd een kazerne in 2020 nog maar pas gesloten en ook domein Westakkers in Haasdonk werd recent nog herbestemd voor militair gebruik.

Er volgt nu nog een procedure over de ruimtelijke bestemming en volgens Saenen zal de Boerenbond die aangrijpen om de landbouwgrond in Geraardsbergen te beschermen. Ook het actiecomité geeft zich niet gewonnen en overlegt over verdere acties. “We zullen alle juridische middelen aanwenden om het kazerneproject tegen te houden. Wees er maar zeker van dat die er de eerste tien jaar niet komt.

Burgemeester De Padt is iets optimistischer, al zal het “vier tot vijf jaar duren vooraleer de kazerne er zal staan.”

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek