header.home link

Geraardsbergse landbouwers protesteren tegen kandidatuur voor ‘Kwartier van de toekomst’

12 april 2022

De landbouwers die dagelijks aan de slag zijn op hun velden aan de Godsbergkouter in Schendelbeke zijn boos. Ze verzetten zich hevig tegen de mogelijke komst van een legerkazerne op hun 70 hectare vruchtbare akkergronden. De boeren voerden gisteren actie op de site, op zaterdag 23 april trekken ze met hun tractoren in colonne naar het marktplein van Geraardsbergen.

Lees meer over:
geraardsbergen

Geraardsbergen is een van de kandidaten als gaststad voor het zogenaamde ‘Kwartier van de toekomst’, een legerkazerne waarvoor Defensie momenteel een geschikte locatie zoekt in Oost-Vlaanderen. Een tweede kazerne komt in Charleroi. In Schendelbeke duimen ze alvast niet mee.

“De landbouw wordt nog maar eens geviseerd”, zegt Patrick Mertens, landbouwer en voorzitter van Boerenbond Geraardsbergen. “Zonder voorafgaand overleg duidt het stadsbestuur een zone van 70 hectare aan. Het gaat hier om een zogenaamd herbevestigd agrarisch gebied, een zone die de hoogste bescherming geniet en voorbehouden blijft voor landbouw. Voor de Godsbergkouter geldt dat blijkbaar niet. Het is de beste landbouwgrond in Geraardsbergen want het is niet-erosiegevoelig akkerland en dat is in deze streek vrij zeldzaam. De boeren hebben deze gronden broodnodig voor de exploitatie van hun bedrijf.”

“De Vlaamse regering wil met haar bouwshift een halt toeroepen aan de onnodige inname van open ruimte”, aldus nog Mertens. “Deze kandidatuur lijkt dan ook van de pot gerukt omdat er daardoor net open ruimte zou verdwijnen. Bovendien zijn er in Oost-Vlaanderen verschillende militaire locaties niet meer of maar deels in gebruik, of ze kregen recent een herbestemming.” De Geraardsbergse afdeling van de Boerenbond heeft bij het stadsbestuur een bezwaarschrift ingediend tegen de kazerneplannen. “De landbouwraad geeft een negatief advies mee aan de plannen”, zo laat Jan De Boe weten, de voorzitter van het stedelijk adviesorgaan.

1.500 handtekeningen

Bij de omwonenden en gebruikers van de mogelijke kazernesite wordt het verzet gebundeld in het actiecomité Red de Godsbergkouter. Johan Verbruggen en Jan Hanssens zetten hun schouders onder het protest, en ook Erik Leirens doet zijn duit in het zakje. “De stad heeft hier geen gronden in eigendom maar stelt ze aan Defensie wel voor als een geschikte locatie voor een kazerne”, luidt het. “Het stadsbestuur heeft de mond vol van burgerparticipatie maar inspraak en overleg was er hierover allerminst. We hebben al 1.500 handtekeningen ingezameld via een petitie. Op zaterdag 23 april trekken we met een colonne tractoren naar de markt van Geraardsbergen.”

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek