VIDEO: Hoogtechnologische snufjes voor versnelde ontwikkeling droogtetolerante gewassen

Als gevolg van de klimaatverandering wordt ons land geconfronteerd met frequentere, ernstigere en langdurige droogte. Een probleem dat ook voor onze landbouwers erg actueel is. Het Vlaams lnstituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) experimenteert met drones en ondergrondse elektroden om droogtetolerante gewassen sneller te ontwikkelen. 

26 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 juni 2023 11:34
Hydras_ILVO_260623 (1)

Hydras 

ILVO heeft met het hoogtechnologische 'Hydras', afkorting van 'HYdrology, Drones and RAinout Shelters' een wereldprimeur beet. Het is eigenlijk een combinatieonderzoek naar droogte bij de gewassen, zowel boven- als ondergronds.  

Bovengronds wordt de hoogte van de gewassen gemonitord via een drone met sensoren. Ondergronds is er een netwerk uitgebouwd van 1.400 elektroden om het vocht in de bodem te meten, een zogenaamd 'ERT-systeem'. Het meet ook de effectieve vochtopname van de planten via de wortels tot twee meter diep.  

Om de juiste omstandigheden te creëren werden 6 ‘mobiele kappen’ gemaakt om droogte te imiteren en ook om de irrigatie te kunnen controleren. Voor het experiment zijn er in totaal 45 veldjes van 300m² ingericht. In totaal heeft het veld lab in het Oost-Vlaamse Melle een totale oppervlakte van 8.000 m². 

Wetenschappers bestuderen alle kenmerken van de planten en de verbanden op gebied van genetica, teelttechniek en de omgeving. Men kijkt bijvoorbeeld naar de mate waarin de gewassen water verdampen (evapotranspiratie), daaruit kunnen de onderzoekers dan conclusies trekken over hoe goed de plant blijft groeien tijdens periodes van droogte. ILVO start de experimenten met soja om het ERT-systeem goed onder de knie te krijgen.  

ILVO stelt de velden ter beschikking van bedrijven die onderzoek doen naar droogtetolerante gewassen in Europa. De Vlaamse regering trekt 1,5 miljoen euro uit voor het project. 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek