VUB houdt eerste internationale droogtesymposium

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft voor de allereerste keer een internationale droogteconferentie gehouden. De focus tijdens de bijeenkomst lag op de zoektocht naar natuurlijke oplossingen en het bouwen van aangepaste infrastructuur om toekomstige droogtes het hoofd te bieden.  

20 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 juni 2023 13:32
Lees meer over:

Droogte is een probleem van alle tijden maar wordt met de klimaatverandering steeds nijpender. Het viel medeorganisator VUB-doctoraatstudent Estifanos Addisu Yimer op dat dergelijk symposium over droogte nooit eerder werd gehouden. Wetenschappers en experten van over de hele wereld waren aanwezig op de bijeenkomst. De complexiteit van de droogteproblematiek en de nood aan een solide beleid wereldwijd stonden centraal. Voor de aanpak van de problematiek zocht men in de richting van natuurlijke oplossingen.

Dat wil zeggen dat we de natuur willen gebruiken om de lokale waterhuishouding beter te regelen, door het heropenen van oude rivierbeddingen en het aanleggen van systemen waarmee je de drainage van gronden kan controleren

Ann van Griensven - VUB-professor Hydrologie

Rivierbeddingen en moerassen

Medeorganisator en VUB-professor Hydrologie Ann van Griensven licht toe: “Dat wil zeggen dat we de natuur willen gebruiken om de lokale waterhuishouding beter te regelen, door het heropenen van oude rivierbeddingen en het aanleggen van systemen waarmee je de drainage van gronden kan controleren;"

Ook het heraanleggen van moerassen kunnen een uitkomst bieden in de droogteproblematiek. Moerassen werden in het verleden drooggelegd voor sanitaire redenen zoals bestrijden van malaria of om nieuwe landbouwgronden te creëren. In Vlaanderen is er vooral een nood aan opslag van hemelwater. De systemen en natuurlijke oplossingen kunnen ook voor ons land soelaas bieden.

“We kunnen ons steeds minder beroepen op de bestaande hydrologische modellen om de toekomst mee te voorspellen”, aldus nog van Griensven. De expert licht toe dat droogte traditioneel beschouwd wordt als een afwijking van tien procent ten opzichte van de normale situatie. Door de klimaatverandering wordt de marge hoger en langer met extremer weer tot gevolg. De periodes van droogte zijn daardoor langer en overstromingen frequentere en zwaarder.

Wij kennen vooral droogte tijdens de zomer door hitte. Maar droogte kan ook in de winter voorkomen. Dat kan zorgen voor lage grond- en oppervlaktewatervoorraden in de zomer. Het zijn vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen die zullen getroffen worden door droogte en andere effecten van klimaatopwarming.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek