EU-landbouwtop in Genk pleit voor minder afhankelijkheid van buitenlandse eiwitbronnen

De Europese ministers van Landbouw kwamen dinsdag in Genk samen om de strategische autonomie in de landbouw te bespreken tijdens een informele raad. Tijdens deze besprekingen werd een sterke focus op eiwitten gelegd. “De EU is grotendeels afhankelijk van de import van plantaardige eiwittenbronnen. Om een hoog niveau van voedselzekerheid te verkrijgen, moeten we  de Europese teelt van plantaardige eiwitten opdrijven”, aldus federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR).

9 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 april 2024 6:51 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
informele raad eu 2

De informele Landbouwraad werd georganiseerd in kader van het Europees voorzitterschap van ons land. “Strategische autonomie in de landbouw is één van de prioriteiten van België tijdens het voorzitterschap van de Landbouw- en Visserijraad. Sinds de oorlog in Oekraïne realiseren we ons dat we niet alleen afhankelijk zijn van het buitenland voor energie, maar ook voor voedsel”, aldus Clarinval. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) trad de federale minister hierin bij: “Vandaag moeten we meer dan ooit praten over hoe we de strategische positie van onze landbouw kunnen garanderen en hoe we onze boeren de juiste middelen kunnen bieden om hun strategische positie te behouden.”

Beiden benadrukten dat de Europese eiwitproductie voor de dierlijke sector een cruciaal onderdeel is van een strategische autonomie in de landbouw. “De EU is grotendeels afhankelijk voor de import van plantaardige eiwittenbronnen, zoals soja. We hebben instrumenten en specifieke maatregelen nodig om zelf meer plantaardige eiwitten te telen en hierdoor de afhankelijkheid van derde landen te verminderen”, verklaarde Clarinval het onderwerp van de informele raad.

Blauwdruk

Tijdens de raad werd aan elke lidstaat gevraagd welke voorstellen en oplossingen ze in Europa wensen te zien om deze autonomie in eiwitten te garanderen. Zo werd er door de lidstaten onder meer op gehamerd dat onderzoek en innovatie aangemoedigd moet worden en eerlijke concurrentievoorwaarden cruciaal zullen zijn om de ambities te halen. Daarnaast concludeerden de lidstaten dat de uitdagingen intersectoraal in kaart zullen gebracht moeten worden, van de producent tot de consument. Ook waren ze het eens dat er steun zal moeten komen om de ontwikkeling van de teelt van plantaardige eiwitten in plaats van graangewassen te stimuleren.

Eurocommissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski was aanwezig om de gesprekken tussen de EU-ministers te volgen. Hij zal de conclusies in de Europese Commissie bespreken en in de komende weken met een voorstel over de brug komen.

Alle landbouwministers eu

Op zwier in Genk

Voor de ministers samen rond de tafel gingen in Genk, kregen ze de kans om de Belgische landbouwsector te leren kennen. Zo werd maandag een bezoek georganiseerd aan een Waalse rundveehouder met Belgisch witblauw en stonden ook de nieuwste innovaties in het Limburgse proefcentrum voor de fruitteelt (pc fruit) op het programma.

Dinsdagmorgen vond ook een overleg plaats tussen de Belgische landbouworganisaties, de Eurocommissaris en de drie Belgische ministers van Landbouw. Tijdens de meeting pleitten Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) er onder meer voor om een landbouwtoets te implementeren bij nieuwe beleidsbeslissingen. “Elk nieuw wetgevend initiatief zou de landbouwtoets moeten doorstaan zodat het niet indruist tegen de eigen strategische autonomie”, klonk het.

Daarnaast pleitten de landbouworganisaties ook voor een European Farmers Deal, om zo de strategische rol van de landbouwsector te verankeren. “We hebben een strategische visie nodig op voedselautonomie en het beschermen van de landbouwsector”, duidde voorzitter van Boerenbond Lode Ceyssens. Handelsakkoorden zoals Mercosur of de invoer van Oekraïense landbouwproducten blijven ook een doorn in het oog voor de landbouworganisaties. “Open en vrije handel zijn een mooi streefdoel, maar door het toelaten van de invoer van producten die aan veel lagere productievoorwaarden gemaakt zijn dan de eigen Europese producten, kunnen onze eigen landbouwers weggeconcurreerd worden”, aldus Boerenbond.

De landbouworganisatie pleitte ook voor betere mededingingsregels en extra Europees budget. “De jarenlange afbouw van financiële steun is niet langer houdbaar. Er is in de toekomst extra Europees budget nodig zodat landbouwers verder hun bijdrage kunnen leveren aan de voedselvoorziening, maar ook kunnen bijdragen aan de verdere verduurzaming", klonk het op de vergadering.

Wetenschap Uitgedokterd: Soja “made in Belgium”?
Uitgelicht
Het importeren van soja zorgt voor veel controverse. Daarom onderzocht Margo Vermeersch, junior onderzoeker van ILVO, of het mogelijk is om Belgische soja te telen. En wat ble...
8 april 2024 Lees meer

Beeld: EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek