Europese bioverenigingen willen Eco-Score op de schop

IFOAM Organics Europe, de internationale koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, hebben samen met de Franse vereniging van IFOAM-leden een rechtszaak aangespannen tegen de organisaties die Eco-Score hebben ingevoerd. Dit vertelt de consument hoe milieuvriendelijk een voedingsproduct is. De bioverenigingen vragen om een nietigverklaring van het label.

27 januari 2023  – Laatste update 27 januari 2023 13:55
Lees meer over:
colruyt-ecoscore-scannen-1250

De biologische belangenorganisaties willen het gebruik van milieu-etikettering van levensmiddelen stoppen. Eco-Score is volgens hen in strijd met de Europese verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten. Ze doelen in het bijzonder op het gebruik van de term ‘eco’, die volgens hen op onrechtmatige wijze wordt geassocieerd met niet-biologische producten. De Eco-Score zou daarom bij consumenten verwarring zaaien en het hen moeilijker maken om biologisch gecertificeerde producten te onderscheiden van gangbare producten.

Er is ook kritiek op de gebruikte beoordelingsmethode. De levenscyclusanalyse en PEF-methodes die gebruikt worden om de Eco-Score te berekenen kent een aantal hiaten, die ook door Europa erkend zijn. "In plaats van greenwashing te bestrijden, dragen etiketteringsregelingen zoals Eco-Score ertoe bij", zegt Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe. "Ze kunnen consumenten misleiden over de biologische of niet-biologische aard van de levensmiddelen waarop ze worden aangebracht en bevoordelen producten uit de intensieve landbouw."

Wat is Eco-Score?

Eco-Score werd bedacht in Frankrijk en vertelt de consument hoe milieuvriendelijk het voedingsproduct is. Het systeem werkt met een kleur- en lettercode, die doet denken aan de bestaande Nutri-Score. De Eco-Score is opgebouwd uit twee componenten, enerzijds de resultaten van de levenscyclusanalyse van een product en anderzijds de toevoeging van extra indicatoren volgens een bonus-malussysteem. Zo worden zaken zoals klimaatverandering, water- en landgebruik, fijn stof en verzuring mee in rekening genomen. Onder andere Colruyt en Carrefour gebruiken het label op hun producten.

Eco-Score geeft milieupunten aan uw boodschappenmandje
Uitgelicht
Colruyt lanceert als eerste retailer in ons land de Eco-Score. Die moet aangeven hoe milieuvriendelijk de voedingswaren in ons winkelkarretje zijn. Het systeem werkt met een k...
11 maart 2021 Lees meer

Bron: Bioforum, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek