header.home link

Er komt geen centraal meldpunt voor agribashing

Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) is op dit ogenblik geen voorstander van een centraal meldpunt voor agribashing. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Belanger Stefaan Sintobin die ontgoocheld reageert.

16 september 2022  – Laatste update 16 september 2022 9:14
Lees meer over:
aanplanting-houtkant-landschap-Inagro-2-1250

Schoolboeken en minister

Agribashing, of het bewust in een slecht daglicht stellen van de landbouwsector, was al eerder onderwerp van debat in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement. Bart Dochy (cd&v) hekelde vorig jaar in oktober nog de manier waarop landbouw werd beschreven in schoolboeken bestemd voor het derde leerjaar. “Landbouw wordt meer en meer geconfronteerd met negatieve beeldvorming. De impact daarvan op de landbouwsector is enorm”, zo stelde Dochy die de website agribashing.be startte. Op de website kunnen ook gevallen van agribashing gemeld worden.

Recenter, in juli van dit jaar, waren er ook kwalijke uitspraken van Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) over landbouw. Zo beweerde ze in het VTM-nieuws onder meer dat “nogal wat varkens onaangeroerd worden vernietigd” omdat er overproductie is en “dat de belastingbetaler daarvoor opdraait”. Daarnaast stelde ze ook dat het gemiddelde landbouwbedrijf meer stikstof uitstoot dan Ineos. Ook over deze uitspraken werd stevig in de Commissie Landbouw en in de plenaire zitting van het Vlaams parlement gedebatteerd.

FACTCHECK: Stoot het “gemiddelde” landbouwbedrijf tussen de 20 en 28 ton ammoniak uit?
Uitgelicht
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laakt de “desinformatie” in het stikstofdossier, maar ze zorgt zelf alweer voor commotie door een aantal onjuiste uitspraken in een in...
4 juli 2022 Lees meer

Imago als blijvende prioriteit

Voor Stefaan Sintobin vormde het de aanleiding om een schriftelijke vraag te stellen aan minister Brouns over agribashing. Daarop antwoordde die dat hij het imago van de landbouwsector als een blijvende prioriteit ziet. “Daarvoor doet de sector in de eerste plaats zelf heel wat inspanningen. Daarnaast zorgen we vanuit het beleid voor ondersteuning om die inspanningen ook in de verf te zetten”, aldus Brouns. Hij verwees daarbij naar de campagne van VLAM onder de noemer ‘Jouw sympathie geeft onze boeren energie’ die in het kader van het actieplan welbevinden werd opgestart.

De minister liet ook weten dat het Departement Landbouw en Visserij na een schrijven naar educatieve uitgeverijen antwoord heeft gekregen van één uitgeverij die graag wou samenwerken op vlak van de leerinhoud over landbouw. “Dat heeft geleid tot dat er de voorbije twee schooljaren informatie werd uitgewisseld en dat het departement vrijblijvend feedback heeft kunnen geven bij het lesmateriaal dat in opmaak was”, stelt Brouns. Volgens hem zullen ook de andere uitgeverijen nog eens uitgenodigd worden om op hetzelfde aanbod in te gaan.

Correcte en respectvolle houding

Op de vraag of er algemeen meldpunt komt voor agribashing, liet de minister verstaan dat hij daar geen voorstander van is. “Wel is het voor mij vanzelfsprekend dat van leden van de Vlaamse regering kan verwacht worden dat ze zich correct en respectvol uiten ten aanzien van bedrijven en mensen. Ik zal niet nalaten in debat te gaan met mijn collega’s als dat nodig blijkt”, aldus nog Brouns.

Dat antwoord ontgoochelde Sintobin enorm. “Cd&v blaast hier warm en koud”, reageert hij. “Het was nochtans Bart Dochy die er vorig jaar zelf één lanceerde. De partij probeert dan wel om het imago van boervriendelijke partij te onderhouden, maar uit hun acties en woorden blijkt steeds hoe ze zich neerleggen bij de stikstofdictaten van N-VA”, zo meent de Vlaams Belanger.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek