Slogans met desinformatie over landbouw op school doen gemoederen oplaaien

Op een Torhoutse school werden afgelopen week affiches opgehangen waarin foutieve informatie werd verspreid over de landbouwsector. Het incident werd gemeld bij het Meldpunt voor Agribashing. “Een grote inschattingsfout”, luidt het bij de school. “Landbouw ligt ons nauw aan het hart, we begrijpen de kritiek en verontschuldigen ons. De affiches waren te kort door de bocht.”

13 februari 2023  – Laatste update 13 februari 2023 17:17
Lees meer over:
affiche agribashing 3

In het Sint-Jozefscollege in Torhout werden vorige week affiches opgehangen met uitspraken over de landbouwsector die foutief of uit de context gehaald waren. Foto’s over deze radicale affiches doken snel op via sociale media en deden de gemoederen onmiddellijk oplaaien. Het incident werd onder andere opgenomen door de Landsbond Pluimvee. Voorzitter Danny Coulier legt uit waarom hier zoveel belang aan gehecht wordt: “Door deze desinformatie krijgen jongeren een vertekend beeld van de landbouwsector. Jongeren moeten correct geïnformeerd worden vanuit een neutraal standpunt.”

Het voorval in de school werd ook gemeld aan het Meldpunt voor Agribashing, opgericht door Vlaams parlementslid Bart Dochy (cd&v). Via het meldpunt reageert Dochy: “Dat stellingen een debat kunnen openen, moedigen we zeker graag aan. Stellingen moeten echter correct zijn." Directeur Martine De Zutter van het Sint-Jozefscollege begrijpt de kritiek: “Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat wij absoluut niet tegen de landbouwsector zijn. Land- en tuinbouw ligt ons nauw aan het hart, we hebben verschillende projecten binnen de school die onze leerlingen met de sector laten kennismaken. Onze leerlingen hebben zo al kennisgemaakt met de korte keten, is er een project met lokale boeren en we gaan onder meer naar Inagro.”

Het debat ligt heel gevoelig en dat hebben we verkeerd ingeschat

Martine De Zutter - directeur Sint-Jozefscollege

Ze geeft toe dat de slogans te kort door de bocht waren en dat er een inschattingsfout werd gemaakt. “De opzet was om de aandacht van de leerlingen te trekken met de affiches en de dialoog te starten. Alles werd wel telkens mondeling gekaderd, maar we geven toe dat de affiches vrij radicaal waren en te kort door de bocht gingen. Hiervoor bieden we onze excuses aan. Het debat ligt heel gevoelig en dat hebben we verkeerd ingeschat.” De school heeft zich verontschuldigd bij alle ouders, leerlingen en derden die er hen over aanspraken. “We hebben ook een constructief gesprek gehad met het lokaal bestuur en Boerenbond. Samen zullen we terug onze goede relatie met de landbouw- en tuinbouwsector opbouwen”, aldus De Zutter.

Wat is agribashing?

Bashen is het gericht negatief belichten van personen, bedrijven of instanties. In 2020 haalde De Standaard de term aan in een artikel: “Agribashing betekent dat de landbouwsector (“agri”) wordt zwart gemaakt (bashing). Sommige sectoren uiten soms kritiek op de werkwijze van boeren. Tegenwoordig worden onze boeren ook meer en meer publiekelijk aangevallen. Agribashing is dus vooral de verbale pesterij, maar soms ook fysieke aanvallen, op boeren en hun stiel.” Critici zijn van mening dat boeren een slachtofferrol innemen rond agribashing en kritiek weigeren te aanvaarden.

Als voorzitter van de Commissie Landbouw, Visserijbeleid en Plattelandsbeleid in het Vlaams Parlement pleit Dochy ervoor om agribashing beter tegen te gaan. “De voortdurende kritiek demotiveert de boeren enorm. Volgens een enquête heeft meer dan 30 procent van de Europese boeren geen zin meer om in de stiel te blijven, onder meer door agribashing. Daarnaast veroorzaakt het kwaadspreken over de landbouw ook economische schade aan boeren en veehouders. Het is hoogdringend tijd dat de (Vlaamse) landbouwsector terug in positief daglicht wordt gesteld”, aldus Dochy.

1/5
"Tendentieuze informatie over landbouw in schoolboeken moet stoppen"
Uitgelicht
Vlaams parlementslid en voorzitter van de Commissie Landbouw Bart Dochy (CD&V) bindt de strijd aan met tendentieuze informatie over landbouw in schoolboeken. Aanleiding vo...
25 oktober 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek