Franse ordediensten vrezen geweld bij protest "megabassins"

nieuws

‘No bassaran!’, dat is de slagzin van Bassines Non Merci, een Frans collectief van actiegroepen die in protest gaan tegen de aanleg van grote waterreservoirs in het westen van het land. Hun stijl is allesbehalve zachtaardig. Franse ordediensten vrezen voor “hevig geweld’. De politie en gendarmerie hebben samen meer dan 3.000 mensen gemobiliseerd.

17 juli 2024 Ruben De Keyzer
Bassine3_FNE17-780x419

Het collectief 'Bassines Non Merci' verenigt milieuverenigingen, vakbonden en antikapitalistische groepen. De organisatie komt deze week samen in Melle, in het departement Deux-Sevrès. Die gemeente bevindt zich vlak bij Saint-Soline, waar de bouw van een waterreservoir in maart vorig jaar al tot hevig geweld tussen manifestanten en politie had geleid.

Waterverlies

Wat is het probleem nu met deze ‘megabassins’? Milieuorganisaties kanten zich tegen deze systemen omdat deze bekkens niet altijd gevoed worden door regenwater, maar ook vaak berusten op opgepompt grondwater en rivieren. Dit zou ten koste gaan van de bodem en de omliggende ecosystemen. Bovendien zou heel veel grondwater via deze bassins verloren gaan. Zo zouden deze structuren een verdampingsverlies kennen van tussen de 20 en 60 procent.

De bassins zijn voor actievoerders ook een symbool voor een intensieve, milieubelastende agro-industrie. In het westen van Frankrijk worden meer dan tien grote waterbassins gebouwd. De bedoeling is dat de landbouwers in de zomer van het water gebruikmaken om gewassen te irrigeren.

Grote spelers

Momenteel gelden in de regio bij droogte nog beperkingen voor de captatie van water. Het collectief 'Bassines Non Merci' verzet zich echter tegen de "inbeslagname van het water" door de agro-industrie.

“Het doel van deze acties is niet om irrigatiebedrijven en hun boerderijen te treffen”, schrijft het collectief in zijn statement. “In het bassinsysteem verbleken zij tegenover de megacoöperaties en multinationals die hen verstrikken in een vervreemdende economische en technische afhankelijkheid.”

“Terre Atlantique, Ocealia, Pionneer, Terrena, Soufflet en anderen zijn de echte boosdoeners achter de verwoestingen van de industrialisatie van de landbouw”, gaat het verder. “Deze acties zullen de vorm aannemen van grote demonstraties om druk uit te oefenen op al deze economische kolossen. Van stroomopwaarts tot stroomafwaarts, van de vlakten van de Vienne tot de agro-industriële terminal van La Pallice, van het bos van Saint-Sauvant tot de commerciële haven van La Rochelle, het doel van deze twee dagen is om samen terug te gaan naar de bron van het bekkensysteem en diegenen aan te pakken die echt verantwoordelijk zijn voor het monopoliseren van het water, de grond en de vruchten van de arbeid van de boeren.”

Geweld

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gelooft niet dat de actie vreedzaam zal verlopen. "We verwachten tussen de 6.000 en 8.000 mensen, van wie er 1.000 als gevaarlijk, gewelddadig of geradicaliseerd kunnen worden omschreven", zegt hij. Er zullen konvooien uit andere Franse regio's, maar ook uit België, Duitsland en Italië ter plaatse komen, vervolgt de minister. Intussen is al aan "meer dan 100 ultralinkse activisten" de toegang tot Frankrijk ontzegd, zo stelt hij nog.

Nog tot het einde van de week zullen de actievoerders workshops en debatten organiseren in het 'Village de l'eau' ('waterdorp') in Melle. Maar vanaf het weekend worden er protestacties gepland. Zo komen er demonstraties op de locatie van een toekomstig bassin in Saint-Sauvant (vrijdag) en aan een agro-industriële terminal in de haven van La Rochelle (zaterdag).

‘Samenwerkwater’: drie bedrijven delen water tegen droogte
Uitgelicht
Water is een kostbaar goed, en dat hebben drie bedrijven in Veerle-Laakdal goed begrepen. Akkerbouwbedrijf Hoeve Van Elven, leverancier van eierproducten Lodewijkx NV en Grasz...
31 augustus 2023 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek