‘Samenwerkwater’: drie bedrijven delen water tegen droogte

Water is een kostbaar goed, en dat hebben drie bedrijven in Veerle-Laakdal goed begrepen. Akkerbouwbedrijf Hoeve Van Elven, leverancier van eierproducten Lodewijkx NV en Graszoden Van Bael investeerden in een waterzuiveringsinstallatie, leidingen en hydranten om elkaars water te delen. Dat realiseerden ze via de projectaanvraag ‘Samenwerkwater’ bij het subsidieprogramma ‘Proeftuinen Droogte’ van de Vlaamse Milieumaatschappij. Na drie jaar zijn alle werken voltooid. 

31 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 augustus 2023 19:52
Lees meer over:
waterdelen2

Het project ‘Samenwerkwater’ ging van start in 2020. De droge zomer van dat jaar was aanleiding voor de drie naburige bedrijven om samen aan de slag te gaan. De werken aan de installaties voor waterbehandeling gingen vrijwel onmiddellijk van start. De vergunning voor de bouw van de bekkens werd pas in het voorjaar van 2022 bekomen. De ligging van het perceel in overstromingsgevoelig gebied en één bezwaar van een natuurvereniging maakte dat dat de vorm en capaciteit van het bekken wijzigde, maar nu zijn de bedrijven klaar voor een zuinige toekomst. 

Een van de spelers is Hoeve Van Elven BV uit Veerle – Laakdal, een akkerbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van aardappelen, wortelen en uien. “Wij hebben enerzijds water nodig voor het wassen van de groenten en het beregenen van de akkers”, vertelt Nele Devoghel van Hoeve Van Elven. “Met onze nieuwe waterbehandelingsinstallatie  kunnen we ons water hergebruiken.” Het toestel werkt op basis van natuurlijke sedimentatie en haalt zo zware delen als klei, zand en grond uit het proceswater. Verder plaatste het bedrijf twee bufferbekkens met een totale capaciteit van 6.000m³ wateropslag. Eén silo dient voor de opslag van hemelwater en de andere voor de opslag van gezuiverd proceswater van Eiverwerker Lodewijckx NV. Waar het bedrijf eerder vooral rekende op grondwater voor zijn watervoorziening, kan dit nu tot een minimum worden beperkt. Dankzij het hergebruik wordt er ook nog slechts een minimum geloosd. 

De leverancier van eierproducten kon op zijn beurt het water dat tijdens hun productieproces ontstond nooit volledig zuiveren tot loosbaar water. Dat moest steeds worden afgevoerd naar een externe verwerker. Daar komt verandering in nu het water ter plaatse wordt voorbehandeld . Op deze manier kan het afvalwater van Lodewijckx op locatie gezuiverd worden, en benut worden door de naburige Hoeve van Elven en Graszoden Van Bael. Tussen Van Elven en Van Bael wordt eveneens aan teeltrotatie gedaan. 

Nu alle infrastructuur rond is, zal de kwaliteit van het proceswater verder bekeken worden. De bedrijven zullen onderling bekijken hoe er maximaal gebruik kan gemaakt worden van de alternatieve waterbronnen. 

WhatsApp Image 2023-08-31 at 15.59.08
waterdelen3

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek