Aanhoudende droogte leidt tot eerste maatregelen voor waterbesparing
Na het nieuws van woensdag dat de grondwaterpeilen er beter aan toe zijn dan vorig jaar, kondigt de Vlaamse Waterweg donderdag aan te beginnen met preventieve waterbesparende maatregelen op het Albertkanaal en de Kempische kanalen. De watercaptaties voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen worden met de helft verminderd.
"Door aanhoudende droogte is het peil van de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen stelselmatig gedaald", meldt de Vlaamse Waterweg. "De weersvooruitzichten voor de komende weken beloven niet veel beterschap." Gezien de droogte van de voorbije weken, besliste de droogtecommissie op donderdag om over te schakelen naar code geel (niveau 1).
Toch zou de toestand op dit ogenblik niet zorgwekkend zijn. "We volgen de situatie nauwgezet op en zullen ook bijsturen indien nodig", duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Aangezien het Albertkanaal en de Kempense kanalen gevoed worden met Maaswater, neemt de Vlaamse Waterweg dus maatregelen om rekening te houden met die dalende Maasafvoer.
De sluiscomplexen van Olen, Ham, Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal zijn uitgerust met gecombineerde waterkrachtcentrales-pompinstallaties die elektriciteit genereren in tijden van wateroverschot. Bij waterschaarste kunnen ze als pompinstallaties functioneren waardoor grote hoeveelheden water weer opwaarts gepompt worden.
"Zo ver zijn we nog niet", klinkt het. "Maar in eerste instantie wordt de werking als waterkrachtcentrale wel uitgeschakeld." Op de andere sluizencomplexen van het Albertkanaal (Genk en Wijnegem) is een dergelijke waterkrachtcentrale-pompinstallatie nog niet geïnstalleerd. Daar werd beslist om preventief mobiele pompinstallaties te plaatsen. Indien nodig, kunnen die snel in gebruik genomen worden.
Alle actuele info vind je op de website van de Vlaamse Waterweg.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving