Ondanks droge meimaand, betere grondwaterstand dan vorig jaar

Ook al was de maand mei zeer droog, door de natte lente zijn de grondwaterstanden begin juni in 83 procent van de meetplaatsen normaal tot hoog voor de tijd van het jaar. De droogte zal zich nog even voortzetten want het KMI voorspelt amper neerslag in de eerste helft van juni. Dit zal zich de komende weken laten voelen in de afvoeren en peilen van onze waterlopen. “Volgende maand verwachten we echter bijna nergens zeer hoge grondwaterstanden”, aldus VMM.

7 juni 2023  – Laatste update 7 juni 2023 19:33
Lees meer over:
bomen water herfst

In de maand mei viel in Vlaanderen gemiddeld bijna 20 procent minder neerslag dan normaal. De kuststreek tekende zich als droogste regio af, daar viel tot minder dan de helft van de normale hoeveelheid neerslag. In de rest van Vlaanderen schommelde de hoeveelheid neerslag rond de normale waarde.

Ondanks deze droogte vertoonde begin juni 24 procent van de meetplaatsen een hoge (21%) tot zeer hoge (3%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Bij 59 procent van de meetpunten was een normale grondwaterstand te zien voor de tijd van het jaar. 17 procent vertoonde dan weer een lage (11%) tot zeer lage (6%) stand. In vergelijking met vorig jaar is dit beduidend minder, toen stond 61 procent van de meetpunten laag tot zeer laag.

toestand_watersysteem_2023_06_07_rev1

Voorspellingen

Voor de periode tussen 4 tot 14 juni wordt er door het KMI tussen 0,4 mm en 21,8 mm neerslag voorspeld. “Hierdoor verwachten we dat de toestand op korte termijn extreem droog wordt in gans Vlaanderen”, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in haar maandelijks rapport over de grondwaterstand. “Op lange termijn zal de kaart door de overvloedige neerslag van maart en april wel nog hoofdzakelijk normaal kleuren.” Volgende maand verwacht VMM bij droog weer op 27 procent van de meetplaatsen zeer lage grondwaterstanden en bij nat weer slechts op 4 procent van de meetplaatsen. “Volgende maand verwachten we echter bijna nergens zeer hoge grondwaterstanden”, aldus VMM.

“Paniek is nergens voor nodig, de toestand is nog niet zorgwekkend,” reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op het VMM-rapport. “Maar het is belangrijk om zoals steeds spaarzaam met ons water te blijven omspringen, als burger, maar ook als bedrijf, organisatie of overheid.”

Wateraudit

Sectororganisatie Watercircle waarschuwt woensdag in een reactie voor de nieuwe droogteperiode die op Vlaanderen afkomt en vraagt de Vlaamse regering om een wateraudit te verplichten voor bedrijven die jaarlijks meer dan 500 kubieke meter water verbruiken (zeven keer meer dan een doorsnee gezin).

"Net zoals je als particulier verplicht wordt om jaarlijks met je wagen naar de keuring te gaan, zouden bedrijven verplicht moeten worden om geregeld een wateraudit uit te voeren", zegt Matthias Mertens, algemeen directeur van Watercircle. "Nu wordt het enkel aangeraden, maar de problematiek is te groot om het daarbij te laten. Zeker als je weet dat de industrie jaarlijks goed is voor ongeveer de helft van het totale watergebruik in ons land."

"Het ziet ernaar uit dat we naar het vijfde extreem droge jaar in zes jaar gaan, er is dus een snellere kentering nodig", aldus Mertens. "Dan kan dat niet anders dan via strengere regelgeving en financiële prikkels." 

Beperkingen op watergebruik in Zuid-Frankrijk door extreme droogte
Uitgelicht
In het Franse departement Pyrénées-Orientales gaan woensdag drastische beperkingen op watergebruik van kracht. Het gebied kampt met een historische droogte.
11 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek