Grondwaterstanden beter dan vorig jaar

Op 43 procent van de meetplaatsen was de grondwaterstand begin juli laag tot zeer laag en op 51 procent werd een normale stand gemeten. Toch is de situatie iets beter dan juli vorig jaar. Zo zijn er 12 procent minder meetplaatsen met een lage tot zeer lage grondwaterstand. In vergelijking met het begin van de natte zomer van 2021 staan we er dit jaar slechter voor. Toen noteerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op slechts 15 procent van de meetplaatsen een lage tot zeer lage waterstand.

10 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 juli 2023 21:46
Lees meer over:
waterdruppel

In de zeer warme en zonnige maand juni viel in Vlaanderen beduidend minder neerslag dan normaal, weliswaar met enkele uitgesproken regionale verschillen. Dat meldt VMM. “In juni zagen we in de Westhoek en ter hoogte van Antwerpen waarden die minder dan de helft van de normale neerslagwaarden bedroegen. In het Maas en Demerbekken viel dan weer de meeste neerslag met waarden van zo’n 80-90 procent van het normale neerslagtotaal.”

Bovendien was juni een zeer warme en zonnige maand met hoge potentiële verdamping. Er was dan ook een sterke afname van het aandeel (zeer) hoge grondwaterstanden en een toename van het aandeel (zeer) lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

Stand van grondwater

Op 4 juli werd op 43 procent van de meetplaatsen een lage (31%) tot zeer lage (12%) grondwaterstand gemeten voor de tijd van het jaar. In 51 procent was die normaal en in zes procent hoog (4%) tot zeer hoog (2%). Uit de oppervlakkige grondwaterdroogte-indicator van NASA blijkt dat vooral in Centraal-Europa zeer droge waarden vertoont op 3 juli.

1/2

Debieten in waterlopen

De regenval in de tweede helft van juni had een positief effect op de debieten van de Demer, Dijle, IJzer en Leiebekken. Waterbeheerders verwachten dat deze toename slechts tijdelijk is, een onttrekkingsverbod bij een aantal onbevaarbare waterlopen en grachten blijft dan ook gelden. “In het Boven-Scheldebekken, het Denderbekken en de Brugse polders zien we zelfs een verdere afname met op sommige locaties meer dan een halvering van de debieten van begin juni”, aldus VMM.

Begin juli werd op 16,4 procent van de meetplaatsen een hoge tot zeer hoge 14-daags debietgemiddelde voor de tijd van het jaar gemeten. Op 50,7 procen van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten. En op 32,8 procent heeft VMM lage tot zeer lage debieten gemeten. De situatie wordt van nabij opgevolgd door de Droogtecommissie.

Aanhoudende droogte leidt tot eerste maatregelen voor waterbesparing
Uitgelicht
Na het nieuws van woensdag dat de grondwaterpeilen er beter aan toe zijn dan vorig jaar, kondigt de Vlaamse Waterweg donderdag aan te beginnen met preventieve waterbesparende...
8 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek