Brouns: “Genuanceerd landbouwdebat noodzakelijk, meldpunt agribashing niet”

nieuws

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zal geen onafhankelijk meldpunt oprichten voor agribashing. “Al is een genuanceerd debat over landbouw wel noodzakelijk, een meldpunt is een symptoombestrijding”, klinkt het. Hij wil zijn energie vooral inzetten op het wegnemen van het fundamentele wantrouwen dat tot agribashing kan leiden. Dat liet hij weten na een parlementaire vraag van Jeremie Vaneeckhout (Groen). Hij bracht het onderwerp ter sprake door te verwijzen naar het persoonlijk opgerichte meldpunt van Vlaamse parlementslid Bart Dochy (cd&v) als “een politieke strategie om een genuanceerd debat over landbouw bijna onmogelijk te maken".

5 februari 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
tractor landschap_unsplash

Agribashing is het zwartmaken van de landbouwsector door bijvoorbeeld misleidende of zeer ongenuanceerde communicatie. Wie gevallen van agribashing ervaart, kan dit sinds 2021 melden op een online meldpunt dat Vlaams parlementslid Bart Dochy (cd&v) uit persoonlijk initiatief oprichtte. Bij een melding bekijkt een driekoppige jury of er ook “actie” moet ondernomen worden. De jury bestaat uit PCLT-directeur Marc Ballekens, landbouwster, Strafste Boerin en cd&v-gemeenteraadslid in Ieper Lies Sampers en kmo-coach Jan De Visschere. “Waar er heel ver is gegaan en waar het weegt op het mentale welzijn van de landbouwers, wordt gevraagd om nuance te brengen in de berichtgeving”, duidt Dochy in de landbouwcommissie. “Wij vragen niet om gekleurde informatie pro landbouw te geven.”

Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout heeft grote bedenkingen bij het meldpunt. “Als mensen vinden dat er zaken niet correct gebeuren, dan lossen we dat op in ons rechtssysteem, niet via een individuele website met een zelf aangeduide jury”, aldus Vaneeckhout. Ook N-VA-parlementslid Eva Ryde stelt zich vragen bij de neutraliteit en de acties van de jury. Al heeft ze geen probleem met de website an sich. "Het is een deel van onze taak als parlementsleden om iets met de meldingen te doen", luidt het. Wel vindt ze het dan weer als 'dansen op het slappe koord' dat Dochy op zijn eigen Facebookpagina verwijzingen maakt naar het meldpunt.

Naast de werking van het meldpunt stoort Vaneeckhout er zich aan dat de term agribashing zodanig ruim dreigt geïnterpreteerd te worden waardoor bepaalde debatten niet meer gevoerd kunnen worden. Agribashing zou zo een soort van ‘agriwoke’ worden. “Dit is gewoon een politieke strategie om een eerlijk en genuanceerd debat over landbouw zeer moeilijk tot onmogelijk te maken”, stelt hij. “Werkt dit niet net meer verruwing in de hand?”

Instrument op wederzijds begrip te verslechteren of verbeteren?

Volgens Brouns is juiste en genuanceerde informatie een heel belangrijke kernvoorwaarde om een gedegen debat over de landbouw en zijn toekomst te kunnen voeren. “Die informatie ligt immers aan de basis van meningen die gevormd worden door consumenten en burgers. We kunnen er evenwel niet omheen dat objectieve informatieverspreiding vandaag algemeen onder druk staat”, aldus Brouns. Hij wijst onder meer op het feit dat er steeds minder Vlamingen rechtstreeks informatie van landbouwers zelf krijgen door een verminderd contact en dat er veel niet-gevalideerde communicatie op sociale media circuleert, wat een wij-versus-zij-mentaliteit in de hand werkt.

“Ik laat in het midden of meldpunten het ideale instrument zijn om het wederzijdse begrip verder te verbeteren”, stelt Brouns. “We leven in een vrij land, met vrijheid van initiatief en vrijheid van meningsuiting. Voor mij is het alvast niet nodig. Ik beschouw mezelf als een wandelend meldpunt. Ik ben altijd beschikbaar, net als mijn kabinet en onze diensten.”

Als we met zijn allen genuanceerd zijn, hebben we geen meldpunt nodig

Jo Brouns - Vlaams minister van Landbouw en Omgeving (cd&v)

Zelf geeft Dochy in de landbouwcommissie aan het meldpunt te hebben opgericht om de meldingen te kanaliseren. “Net als ieder van jullie word ik vaak aangesproken dat landbouwers of kinderen van landbouwers verweten worden dat ze landbouwer zijn”, aldus Dochy die aangeeft dat het meldpunt ook een uitlaatklep kan zijn voor landbouwers. “Het is absoluut niet de bedoeling om te polariseren. Omgekeerd zelfs, zo kan het verhaal in een aantal situaties misschien weghouden worden van de sociale media.”

Brouns ziet een meldpunt eerder als symptoombestrijding. “Ik wil mijn energie en die van mijn diensten vooral inzetten om het fundamentele wantrouwen dat tot agribashing kan leiden, weg te nemen en te zorgen dat Vlaanderen zijn land- en tuinbouwers ook morgen naar waarde weet te schatten.”

Omdat hij huivert bij de gedachte van een wildgroei aan meldpunten in Vlaanderen roept hij tot slot alle Vlamingen op om genuanceerd in het landbouwdebat te staan. “Ik denk dat het een collectieve verantwoordelijkheid is om wat meer aandacht te hebben voor de impact van woorden. Als we met zijn allen genuanceerd zijn, hebben we geen meldpunt nodig”, aldus Brouns.

Weyts versterkt lessen over dierenwelzijn in het onderwijs
Uitgelicht
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft extra middelen uitgetrokken om het educatieproject rond dierenwelzijn te versterken. Voortaan kunnen leerkrachten op s...
29 januari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek