Duurzame supermarktinitiatieven sneuvelen door corona

De verpakkingsvrije supermarkt Klinder in Hasselt heeft de boeken neergelegd. Het faillissement volgt een jaar na de verhuizing naar een grotere locatie en de eigenaars wijzen tnaar corona als verklaring. Corona deed ook de verkoopcijfers in de biologische versmarkt BE O Markt kelderen waardoor de keten een maand geleden genoodzaakt was haar filialen in Gent en Antwerpen te sluiten. De duurzame coöperatieve buurtwinkel RICO in Antwerpen startte kort voor corona op en maakt juist een goede ontwikkeling door.

7 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 januari 2022 17:49
Lees meer over:
Pieter_Pot_pot

“Veel factoren zijn bepalend voor het al dan niet slagen van een supermarkt”, vertelt Mathias Van Steenbergen, één van de drie oprichters van de coöperatieve buurtwinkel RICO in Deurne, Antwerpen. Zo weinig mogelijk verpakking, lokale productie en biologisch zijn de drie pijlers waarop het winkelconcept drijft. “Wij willen het contact tussen boer en consument verkleinen. Door het rechtstreekse contact is er meer onderling begrip”, legt Van Steenbergen uit. In de winkels hangen posters van producenten en leveranciers en klanten krijgen een woordje uitleg bij de verschillende verse producten.

Exact twee jaar na de oprichting kan de start-up terugkijken op een goede start. “Wij zijn met drie medewerkers begonnen in de winkel en inmiddels zijn er vijf mensen actief. We raken steeds beter bekend in de buurt en mensen hebben een klik met ons verhaal”, vervolgt de ondernemer die door corona ook de wind in de zeilen zegt te hebben gekregen. Hierdoor zijn de consumentenuitgaven aan voedsel toegenomen, hetgeen ook de gangbare supermarktketens merken.

Minder bezoeken door corona

Dat het niet alle duurzame en verpakkingsvrije supermarkten voor de wind gaat, bewijst het voorbeeld van supermarkt Klinder in Hasselt. Deze zelfverklaarde, eerste verpakkingsvrije supermarkt van Vlaanderen moest onlangs de boeken neerleggen. Zaakvoerder Machteld Lambrichts ziet onder meer de coronacrisis als een verklaring. “We hadden nogal wat bedrijfs-, klas- en verenigingsbezoeken in de agenda, van mensen die ons zo leren kennen, en die vielen plots allemaal weg.”

Het faillissement volgt een jaar na de verhuizing naar een groter filiaal. In 2020 verhuisde de in 2018 opgerichte verpakkingsvrije supermarkt van de binnenstad van Hasselt naar een locatie buiten de stad. Met de verhuizing en vergroting van de winkeloppervlakte werd ook het aanbod flink uitgebreid. Samenwerking met kleine ondernemers was het doel en in de winkelschappen lag groenten en fruit van lokale boeren en frisdranken van Ritchie in Diepenbeek.

"Consumenten gaan toch voor lagere prijs"

Ook de inflatie van het afgelopen half jaar heeft het succes van de winkel parten gespeeld, vervolgt Lambrichts. ''In tijden dat alles steeds duurder wordt zoals vele grondstoffen, kozen heel wat mensen voor het goedkopere verhaal. Neem nu een komkommer, die kost in de gewone supermarkt vaak met plasticfolie rond amper 70 eurocent. Hier zat dat altijd rond de euro of meer. En zo kan je veel voorbeelden opsommen. Maar in mijn duurzaam verhaal verdienen de vele boeren er ook iets aan. Het algemene systeem bij gewone supermarkten is vandaag net het probleem."

Klinder is niet het enige duurzame supermarktinitiatief dat recent ophield te bestaan. Een maand geleden sloot de biologische versmarkt BE O Markt in Gent en Antwerpen zijn filialen en is momenteel alleen nog maar actief in met twee vestigingen in Brussel. De keten, waar meer dan 300 biologische en seizoensgebonden producten verkocht worden, zag in Antwerpen en Gent haar omzet halveren tijdens corona. “De beperkende maatregelen en het feit dat er minder volk in het stadscentrum was, betekenen de doodsteek voor de twee winkels”, zo klinkt het bij moederbedrijf Terrabeo.

In tijden dat alles steeds duurder wordt zoals vele grondstoffen, kozen heel wat mensen voor het goedkopere verhaal

Machteld Lambrichts - Zaakvoerder verpakkingsvrije winkel Klinder in Hasselt

Anderen initiatieven bloeien juist tijdens corona

Van een verminderde interesse door en tijdens corona heeft RICO dus geen last. Misschien heeft het met de locatie te maken? RICO is niet zoals BE O Markt afhankelijk van in de binnenstad shoppende mensen. De buurtsuperwinkel ligt dichtbij een tramhalte wat de bereikbaarheid ten goede komt. Mogelijk is er door het coöperatieve aspect meer binding met consumenten? “Boeren, leveranciers en klanten kunnen bij ons aandelen nemen”, zegt Van Steenbergen die hiermee het traditionele verkoopmodel wil doorbreken en een "eerlijke, duurzame verloning voor de boeren" wil bewerkstellingen.

Dat er tijdens corona een markt is voor duurzame supermarktinitiatieven bewijst ook Pieter Pot. Het Nederlandse bedrijf, dat in 2019 werd opgericht, behoort tot de snelgroeiende online supermarkten in Nederland en biedt haar producten in recycleerbare potten aan. Deze potten worden bij een volgende levering weer opgehaald bij de consument. Gestimuleerd door het succes in Nederland, maakte de online keten eind vorig jaar de overstap naar Vlaanderen.

Nederlandse keten lanceert ‘verpakkingsvrije’ online supermarkt in Vlaanderen
Uitgelicht
Het Nederlandse Pieter Pot heeft enkele dagen geleden haar eerste bestelling ‘verpakkingsvrije’ producten afgeleverd bij een klant in Antwerpen. De online supermarktketen, die...
2 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang van Limburg / Het Laatste Nieuws

Beeld: Pieter Pot

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek