Lokaalmarkt sluit filiaal door gebrek aan interesse

Lokaalmarkt, dat een aantal indoor boerenmarkten uitbaat in Vlaanderen, sluit het filiaal in Deerlijk. De markt trok te weinig bezoekers om het voor de deelnemende boeren en organisatie rendabel te houden. De organisatie wijdt de teruggang in bezoekersaantallen onder andere aan concurrerende korte keteninitiatieven die sinds corona als paddenstoelen uit de grond schoten.

3 december 2021  – Laatste update 3 december 2021 16:21
Lees meer over:
lokaalmarkt deerlijk_Lokaalmarkt

Lokaal werd enkele jaren geleden opgericht door boerenzoon Bert Destoop en Sjarel Buysschaert. Door het aanbod van lokale boeren te bundelen op indoorverkooppunten wil het bedrijf lokale producten aan bij de man brengen om zo in te spelen op de groeiende interesse in lokaal geproduceerd voedsel. Deelnemende boeren staan een deel van hun opbrengst af aan de organisatie. In de voorbije jaren werd het vernieuwde korte ketenconcept over zes steden in Oost- en West-Vlaanderen uitgerold.

Eerder liet de organisatie al weten aan VILT dat er door corona barstjes in de ontwikkeling van het concept kwamen. Waar de coronacrisis voor de korte keten in zijn geheel voor een boost heeft gezorgd, is het verhaal bij Lokaal genuanceerder. Zo moesten de markten elf maanden dicht en hadden latere beperkingsmaatregelen ook een impact op de bezoekersaantallen.

Gezelligheid verdwenen door beperkende maatregelen

“Door alle beperkende maatregelen ontbreekt nog steeds een belangrijk stuk van ons concept. Lokaalmarkt staat voor lekker, leuk en lokaal. Dat leuke is vandaag afwezig. De bar die op elke markt aanwezig is, blijft voorlopig gesloten en ook ons kinderatelier kan niet doorgaan. Tot op vandaag voelen we dit in de verkoop”, vertelde Destoop in februari in gesprek met VILT.

Door de teruglopende bezoekersaantallen is de organisatie nu gedwongen om na vijf jaar het filiaal in Deerlijk te sluiten. Vrijdag was de laatste marktdag. “We hebben er samen een prachtige rit op zitten vol mooie herinneringen. Met deze laatste marktdag erbij hebben we precies 275 markten meegemaakt in Uzien", laat marketingmedewerker Hanne Dewaele weten. “Vijf jaar gelden kon je hier op de koppen lopen, maar de laatste twee jaar is het aantal bezoekers sterk teruggelopen waardoor het niet langer rendabel was voor de boeren en de organisatie.” De markt telt ongeveer tien deelnemende boeren.

Sinds corona meer concurrentie van de korte keten

Niet alleen corona en de beperkende maatregelen speelden een rol, ook is er volgens Dewaele sprake van toegenomen concurrentie.  “De laatste jaren is het lokale aanbod sterk toegenomen door de opkomst van boerderijwinkels en andere korte keteninitiatieven waardoor we meer concurrentie hadden.”

De laatste jaren is het lokale aanbod sterk toegenomen door de opkomst van boerderijwinkels en andere korte keteninitiatieven waardoor we meer concurrentie hadden. Wij hebben gemerkt dat ons concept het beste werkt in een stedelijke context.

Hanne Dewaele - Developer

lokaalmarkt mondmasker low res 400 x 277

Het einde van de boerenmarkt in Deerlijk betekent volgens Dewaele zeker niet het faillissement van het korte ketenconcept.  “Wij hebben gemerkt dat ons concept beter werkt in een stedelijke context waar mensen graag zien dat de producten naar hen toekomen. Behalve een grotere groep van potentiële klanten, heb je in grootsteden bovendien minder aanbod dan op het platteland."

Lokaal heeft verder nog markten in Roeselare, Heule, Gentbrugge, Deurne en Gent. Daar blijft de wekelijke markt wel gewoon bestaan.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Lokaalmarkt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek