Duitse boeren bereid om protest maandag te hervatten

Als de Duitse overheid niet terugkomt op de geplande vermindering van de brandstofsubsidies, hervatten de boeren hun protest volgende week. Dat heeft de sector donderdag aangekondigd. De massale blokkades tot nu toe waren slechts een "voorbode", klinkt het. De nieuwe protestactie zal op die manier een schaduw werpen over landbouwbeurs 'Grüne Woche'.

18 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 18 januari 2024 18:35
Lees meer over:
boerenprotest Duitsland

Schaduw over 'Grüne Woche'

Het protest overschaduwt de ‘Grüne Woche’, een grote landbouwbeurs in Berlijn. Die opent vrijdag en ontvangt tien dagen lang zo'n 1.400 standhouders uit zestig landen en meer dan 300.000 bezoekers. Veel bedrijven uit de landbouw- en voedingssector scharen zich achter het boerenprotest.

Na een week van protest trokken maandagvoormiddag enkele duizenden tractoren, en een pak meer betogers, naar het centrum van Berlijn om te protesteren tegen de vermindering van de brandstofsubsidies die de regering van bondskanselier Olaf Scholz voorstelde. De regering-Scholz wil zo het begrotingstekort dempen. Het voorstel werd al afgezwakt, met een gelijke uitfasering in drie jaar, maar de boerenorganisaties willen meer. Ze vragen ook meer respect van de Duitse samenleving.

Ook in Vlaanderen

Ook in ons land is al bijna een week protest aan de gang tegen de aanhoudende impasse in de landbouwsector. Vorige week, in de nacht van donderdag op vrijdag, startte Boerenhart Vlaanderen met het omdraaien van plaatsnaamborden. Met de actie ‘Vlaanderen op zijn kop’ wilden ze de beleidsmakers aanzetten tot actie omdat men in verschillende grote dossiers, zoals stikstof en MAP7, blijft aanmodderen.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek