Duitse boeren blokkeren het hart van Berlijn tijdens slotmanifestatie na week van protest

Het boerenprotest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de overheid bereikt in Duitsland zijn hoogtepunt. Maandag trokken meer dan 8.500 boeren vanuit heel Duitsland naar de Brandenburger Tor in de hoofdstad voor de slotmanifestatie. Dat blijkt uit cijfers die de politie vrijgaf. Zo’n 6.000 landbouwvoertuigen zouden zich rond de site bevinden en blokkeren het hart van Berlijn.

15 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 januari 2024 20:37 Joris Rigo
Lees meer over:

Besparingen

De massale boerenprotesten zijn een reactie op de bezuinigingsplannen die de regering-Scholz eind vorig jaar aankondigde. De Duitse overheid moet voor de nieuwe begroting een tekort van 17 miljard euro dichten en wil daarvoor onder meer de schaar zetten in verschillende landbouwsubsidies. Zo zou een belastingvoordeel op tractoren vervallen en moest de subsidie op landbouwdiesel worden geschrapt. Die maatregelen zouden de overheid ongeveer één miljard opleveren. 

Naar aanleiding van eerdere protesten deed de regering al enkele toegevingen. Zo blijven landbouwvoertuigen vrijgesteld van belasting en de dieselkorting zal in drie fasen worden afgebouwd. De boeren eisen echter dat alle plannen van tafel gaan.

In een videoboodschap kondigde bondskanselier Scholz aan dat de regering de bezwaren van de boeren ter harte zal nemen. Hij zei dat de regering al met "een goed compromis" over de brug is gekomen, waarmee hij verwees naar de versoepelingen. Bovendien beloofde hij dat er nog meer zal worden bekeken "naar wat we nog kunnen doen om de landbouw een goede toekomst te geven".

Leiders van de drie coalitiepartijen zullen de komende tijd gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de Duitse boerenbonden. Maar de regering heeft al te kennen geven haar plannen niet verder te zullen wijzigen of versoepelen.

Week van woede

De slotdemonstratie in Berlijn is het sluitstuk na een week van boerenprotesten. Vorige week maandag trapten de boeren een actieweek af, die al snel werd omgedoopt tot ‘Wutwoche’, de week van de woede. De belastingverhogingen van de Duitse regering vormden de directe aanleiding, maar een andere belangrijke vraag van de landbouwers is meer respect. Zij zijn van oordeel dat ze dit onvoldoende krijgen van de Duitse samenleving.

Op verschillende plaatsen in Duitsland werd gedemonstreerd en geprotesteerd. Duizenden boeren trokken met hun tractoren de straten op en blokkeerden toegangswegen van steden en opritten van autostrades. Door wegblokkades en colonnes landbouwvoertuigen werden cruciale wegen afgesneden waardoor sommige scholen moesten sluiten en meer dan 200 winkels niet meer bevoorraad konden worden.

Eerder vond ook een incident plaats waarbij een menigte boze boeren een ferry probeerde te bestormen met aan boord Duits minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen), die ook vicekanselier is. Bij zijn aankomst in de haven van Schlüttsiel werd hij opgewacht door zo’n 100 protesterende boeren die de aanlegsteiger van de ferryboot blokkeerden waardoor Habeck niet van boord kon. Noodgedwongen voer de minister terug naar het Waddeneiland Hooge, waar hij zijn vakantie had doorgebracht.

Boze boeren proberen veerboot met Duitse minister aan boord te bestormen
Uitgelicht
Een menigte boze boeren heeft donderdagavond verhinderd dat Duits minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) van een veerboot aan land kon gaan. Een dertigtal heet...
5 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek