Boerenprotest Duitsland houdt aan: wegblokkades en winkels zonder voorraad

Ook deze week staan er op verschillende plaatsen in Duitsland boerenprotesten gepland. Tienduizenden tractoren hebben toegangswegen en opritten naar autostrades versperd, hele steden zijn geblokkeerd en scholen blijven dicht. Zo’n 200 supermarkten kunnen vanwege de protesten niet bevoorraad worden.

9 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 januari 2024 17:43
Lees meer over:

In Beieren trokken zo’n 19.000 tractoren de straat op, in Baden-Württemberg zelfs 25.000, waar bovendien ook de grensovergangen met Frankrijk worden afgesloten door actievoerders. Dat schrijft de krant Bild. In de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg zijn meer dan 100 snelwegopritten afgesloten en in Bremen bezetten sinds maandagochtend zo’n 2.000 voertuigen de in- en uitgangen van de stad. In Nedersaksen bleven veel scholen dinsdag dicht, maar dat heeft naast de boerenprotesten ook te maken met overstromingen waardoor wegen onbegaanbaar zijn.

Door wegblokkades en colonnes van landbouwvoertuigen zijn cruciale wegen geblokkeerd waardoor de protestacties ook andere sectoren raken. Het Handelsverbond Berlijn-Brandenburg klaagt bij de krant Bild dat zo’n 200 winkels niet bevoorraad kunnen worden omdat er geen leveringen van goederen kunnen plaatsvinden.

De directe aanleiding van de massale boerenprotesten zijn de bezuinigingsplannen van de overheid die de landbouwsector treffen. De Duitse overheid moet voor de nieuwe begroting een tekort van 17 miljard dichten. Om dat te realiseren wil de overheid onder meer de schaar zetten in verschillende landbouwsubsidies. Zo zou een belastingvoordeel op tractoren vervallen en moest de subsidie op landbouwdiesel worden geschrapt. Die maatregelen zouden de overheid ongeveer een miljard opleveren. De sector vreest dat hierdoor de landbouwproducten te duur worden in vergelijking met producten in andere landen. Ook de komende dagen zijn er nog acties aangekondigd, maar die lijken minder grootschalig te worden. Volgende week maandag plannen actievoerders een grote ‘slotmanifestatie’ in Berlijn.

Boze boeren proberen veerboot met Duitse minister aan boord te bestormen
Uitgelicht
Een menigte boze boeren heeft donderdagavond verhinderd dat Duits minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) van een veerboot aan land kon gaan. Een dertigtal heet...
5 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek