Protestactie met omgekeerde verkeersborden gaat over de tongen

Niet alleen in heel Vlaanderen wordt er gesproken over de protestactie die door Boerenhart Vlaanderen op gang werd gebracht. Ook in de plenaire zitting van het Vlaams parlement werd er over gediscussieerd. Volgens ABS-voorzitter Hendrik Vandamme hebben we het einde van de actie nog niet gezien. Hij vraagt zich af of we binnenkort ook verkiezingsborden op hun kop zullen zien hangen.

17 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 17 januari 2024 21:39 Griet Lemaire
Lees meer over:
collage omgekeerde verkeersborden_Steffie Colpaert

Navolging in heel Vlaanderen

Sinds vorige week vrijdagnacht worden in heel Vlaanderen plaatsnaamborden omgekeerd gehangen. Boerenhart Vlaanderen, een stille actiegroep van boeren uit de Westhoek, wilde hiermee een alarmsignaal uitsturen omdat de impasse in de landbouwsector blijft aanhouden. “Of het nu om stikstof of MAP7 gaat, politici blijven er maar over palaveren, terwijl deze dossiers zwaar wegen op de landbouwers”, stelden de initiatiefnemers.

Op minder dan een week tijd heeft de actie al navolging gekregen in heel Vlaanderen. Zo veel zelfs dat het Agentschap Wegen en Verkeer een oproep deed om niet langer verkeersborden om te draaien omdat het mogelijk tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het agentschap overweeg ook klacht in te dienen. Daarop riep Boerenhart Vlaanderen op om enkel nog de plaatsnaamborden om te draaien en bijvoorbeeld geen borden meer die de bebouwde kom aanduiden.

"Samen duurzame omslag maken"

Woensdag stelde Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin een actuele vraag aan Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) om te weten wat hij de resterende maanden van deze legislatuur nog zou doen om deze protesterende jonge landbouwers een toekomst te geven. De minister zei begrip te hebben voor het protest. “Ik wil dan ook alles in het werk stellen om onze eigen Vlaamse voedselvoorziening, die bij de meest duurzame ter wereld behoort, veilig te stellen. Maar we weten allemaal dat dit een moeilijke evenwichtsoefening is, en dan druk ik mij zeer diplomatisch uit.”

Volgens Brouns zijn er al een aantal initiatieven genomen om de jonge boeren een toekomst te geven. Daarbij verwees hij onder meer naar de verhoogde GLB- en investeringssteun voor jonge landbouwers. “Een heel belangrijk leidmotief voor mezelf is de visie die de jonge boeren zelf vooruit hebben geschoven tijdens een actie ten aanzien van de Vlaamse regering een tijdje terug. De boodschap daarbij was dat ze beseffen dat de uitdaging groot is en dat ze bereid zijn de handschoen op te nemen om binnen de grenzen van onze planeet te boeren. In ruil daarvoor vragen ze eerlijke kansen”, sprak de minister.

“Tegelijk besef ik heel goed dat er bij jonge boeren tot op vandaag nog heel wat onzekerheden leven. Daarom is het belangrijk dat we jonge boeren en boeren in het algemeen niet loslaten. We hebben 2,5 miljard euro vrijgemaakt om in de toekomst de zware omslag die wordt gevraagd, te kunnen maken. Maar die duurzame omslag moeten we maken samen met de boeren”, benadrukte Brouns.

Zorgen, armoede en onheuse behandeling

Sintobin wees erop dat er nog heel wat meer zorgen bij de landbouwers leven, zoals “de administratieve overlast, het uitblijven van MAP7, de agressieve controles op het terrein en de torenhoge boetes, de toegang tot en betaalbaarheid van landbouwgronden, de activistische organisaties zoals Dryade die elke vergunningsaanvraag aanvechten, de banken die geen leningen meer verschaffen,…”.

Sofie Joosen (N-VA) is ervan overtuigd dat de landbouw er in de toekomst anders zal uitzien. “Eén op vier leeft onder de armoedegrens en één op zeven van de landbouwers maakt vandaag geen winst. De boerenstiel kenmerkt zich door noeste arbeid die vandaag niet correct wordt verloond. Om tot een betere waardeverdeling in de keten te komen, kunnen boeren zich verenigen in erkende producentenorganisaties. Alleen is het bestaan daarvan te weinig gekend, te weinig gebruik en te complex”, aldus het parlementslid. Ze riep minister Brouns op om producentenorganisaties actief te gaan promoten en te ondersteunen, niet alleen bij de oprichting, maar ook bij de dagelijkse werking.

Ook voor cd&v-parlementslid Bart Dochy is het duidelijk dat de maat vol is bij de landbouwers. “Ik ben beschaamd over de manier waarop de landbouwsector de jongste legislatuur is behandeld. De onzekerheid waarmee de sector geconfronteerd wordt, is uitzonderlijk”, zo stelde hij. Dochy verwees daarbij naar de manier waarmee met de decretale verlenging van vergunningen werd omgegaan. “Het is onbegrijpelijk dat we daar zoveel mensen zolang in de onzekerheid moeten zitten en zoveel kosten hebben moeten maken. Het is onheus hoe deze sector is behandeld. Volgens mij is de landbouw de enige sector waarmee men dit kan doen”, klonk het fors.

Tegelijk wou hij niet volledig meegaan in het verhaal dat door sommigen werd opgehangen dat alles negatief is. “De economische situatie van de sector is vandaag heus niet zo slecht. We moeten niet denken dat landbouwers per definitie in armoede leven. Er zijn zeker mensen die hun boterham verdienen en die kansen zien voor de toekomst, ook jonge mensen”, aldus nog Dochy.

(Lees verder onder de video)

Groeiende kloof tussen boeren en beleidsmakers

Niet alleen in het Vlaams Parlement werd er over de protestactie en de situatie van de landbouwers gedebatteerd. In zijn voorwoord in het ledenblad van ABS weidt voorzitter Hendrik Vandamme uit over de protestactie met omgekeerde verkeersborden. Volgens hem wijst deze ludieke boodschap van onvrede op een groeiend kloof tussen boeren en beleidsmakers “waarbij het gevoel van onbegrip en het verlies van vrijheid over het eigen lot en boer-zijn centraal staat”.

“In Vlaanderen, waar de agrarische traditie dieper geworteld is in de samenleving dan sommige politici willen inzien, hebben boeren nogmaals gekozen om hun stem te laten horen op alternatieve wijze. Het protest is niet alleen gericht op de Vlaamse overheid, maar ook op Europese instellingen die geen rekening houden met de specifieke behoeften en uitdagingen van de sector. We vechten niet alleen voor onze eigen belangen, maar ook voor het behoud van een cultureel erfgoed dat onder druk staat”, schrijft de ABS-voorzitter.

Hij benadrukt dat het van cruciaal belang is dat de diepere oorzaken van deze ontevredenheid worden begrepen en aangepakt. “Alleen dan kan er gewerkt worden aan een beleid dat niet alleen economisch rechtvaardig is, maar ook onze culturele en lokale identiteit respecteert”, klinkt het. Volgens Vandamme is het tijd om de stem van de burgers en boeren serieus te nemen en te streven naar een Vlaanderen en Europa dat werkelijk de belangen en de wensen van de bevolking weerspiegelt. “Anders dreigen de omgedraaide plaatsnaamborden en boerenprotesten slechts het topje van de ijsberg te zijn, waarbij een groter ongenoegen onder het oppervlak smeult. Bij ongewijzigd beleid lijkt de rekening steeds meer gepresenteerd te worden op 9 juni”, waarschuwt hij.

Vandamme sluit alvast niet uit de verkiezingsborden die traditioneel in bossen op landbouwpercelen worden geplaatst, het volgende slachtoffer zullen worden van de ‘op zijn kop’-campagne. “Hier en daar werden al omgedraaide boodschappen van de politieke partij N-VA gesignaleerd”, weet de voorzitter van ABS.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek