Boerenhart Vlaanderen: “Vlaanderen op zijn kop”

Wie vrijdag Vlaanderen binnenreed via de Westhoek zal opgemerkt hebben dat Vlaanderen op zijn kop stond. Letterlijk dan, want het naambord hing ondersteboven. Geen toevalligheid want iets verder werden nog tientallen plaatsnaamborden ondersteboven gesignaleerd. De omgekeerde borden maken deel uit van een nieuwe actie van Boerenhart Vlaanderen. “Dit is een alarmsignaal, Vlaanderen staat op zijn kop”, klinkt het. De actie kreeg al snel navolging in Antwerpen en het Waasland.

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 januari 2024 18:18 Jozefien Verstraete
Boerenhart actie

Na de aanleg van heel wat ‘boerenkerkhoven’ blijkt Boerenhart Vlaanderen een nieuw wapenfeit op zijn naam te kunnen schrijven. Donderdagnacht vees de protestgroep tientallen plaatsnaamborden los om ze daarna weer ondersteboven op te hangen. Boerenhart Vlaanderen, of zoals ze zichzelf noemen "de bende boeren die het goed menen", hebben geen kwade bedoelingen maar zijn wel kwaad.

Geen vooruitgang

“Vorig jaar hebben we uit ongenoegen op 3 maart meegeholpen om de grote tractoractie in goede banen te leiden”, vertelt een Boerenhart-actievoerder. “Maar bijna een jaar later zien we dat de tractoractie weinig zoden aan de dijk heeft gebracht. Er zijn drie belangrijke thema’s die al zo lang, zo zwaar wegen op landbouwers en waar de politici maar blijven over palaveren: het vergunningenbeleid, het mestactieplan (MAP7) en het stikstofakkoord. Deze dossiers modderen aan en er is geen rechtvaardigheid voor de landbouwsector in te bespeuren.”

Boerenhart Vlaanderen stipt aan dat het huidig stikstofakkoord bijna een stikstofimpasse is geworden. “Er is nog steeds geen stikstofdecreet en het huidig beleid is gefundeerd op een wankel wetenschappelijk model. Daarnaast constateren we een grote ongelijkheid tussen industrie en landbouw”, laat Boerenhart Vlaanderen weten. “Industriebedrijven mogen 40 keer meer dan landbouwbedrijven en voor grote industriebedrijven wordt zomaar een vergunning uit de hoed van de Vlaamse regering getoverd. Grote en kleine landbouwbedrijven krijgen zo’n toverbehandeling niet. Ook MAP7 blijft maar aanmodderen en bevordert de communicatie rond landbouw naar de buitenwereld niet. Door deze aanpak is de vooruitgang in de sector zoek.”

boerenhart actie 5

Hoop op navolging

Om hun ongenoegen te uiten, zette de bende landbouwers ‘Vlaanderen op zijn kop’. “Maar het is niet enkel Vlaanderen dat op zijn kop staat”, duidt de actievoerder. “In onze buurlanden zien we ook allerlei gelijkaardige protesten. In Nederland hingen de vlaggen tussen 2020 en 2022 ondersteboven bij veel landbouwbedrijven, in Duitsland zijn er al dagen aan een stuk protesten, en in Frankrijk haalden we de mosterd voor deze ondersteboven-actie. Zo zie je, dit ongenoegen is een Europees probleem aan het worden.” Daarom hoopt Boerenhart Vlaanderen dat de actie ook de mensen aan de andere kant van het land bereikt zodat de actie opgemerkt kan worden door Brussel. “Hopelijk luisteren de beleidsmakers in Brussel naar ons, herbekijken ze hun plannen en wordt er vaart achter gestoken”, vertelt de actievoerder.

De reacties op de actie zijn alvast zeer positief, laat Boerenhart weten. “De lokale politiek uitte haar genoegen over onze actie en bevestigt dat er op een rechtvaardige manier dringend knopen doorgehakt moeten worden.” Lokaal is de actie dan ook al geslaagd te noemen. “We moeten op straat komen om te tonen dat Vlaanderen een zeer goede en efficiënte landbouwsector is waar zorg voor moet gedragen worden. We hopen op navolging en zetten zo het land op zijn kop voor een betere toekomst”, besluit Boerenhart Vlaanderen.

Boerenhart actie 2
Boerenhart actie 2
Omgedraaide plaatsnaamborden in Frankrijk als protest tegen “landbouwbeleid dat op zijn kop staat"
Uitgelicht
In Frankrijk staan ​​al enkele dagen duizenden plaatsnaamborden aan de grens van gemeenten ondersteboven. Het is een symbolische actie van de Nationale Federatie van Boerenbon...
28 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek